Nove metode u borbi protiv raka dojke

Rak dojke je jedna od najtežih bolesti čovečanstva danas i mnogi napori lekara usmereni su ka prevenciji i što efikasnijem tretmanu ove bolesti. S obzirom na visoku stopu smrtnosti i stalnu neizvesnost u izlečenju (sve zavisi od individualnog „odgovora“ organizma na terapiju), preporučuju se pre svega redovni pregledi i kontrola stanja dojki. Za mnoge žene koje ipak obole – čest tretman je mastektomija, operativno uklanjanje dojke.

Nova tehnologija za koju stručnjaci smatraju da je potencijalno veoma efikasna mogla bi u potpunosti ukloniti potrebu za mastektomijom. Ova „revolucionarna“ metoda zasniva se na upotrebi mikrotalasa koji zagrevaju i uništavaju kancerogene ćelije. Posebno je interesantna činjenica da je ova tehnologija (tj. softver, koji je docnije prepravljen) originalno napravljena u vojne svrhe – za detektovanje, praćenje i uništavanje projektila! Tako je softver inicijalno dizajniran za potrebe rata i uništavanja sasvim promenio svrhu, pa će se ubuduće koristiti za plemenitije ciljeve. Bilo bi dobro da je više sličnih primera…

Preliminarni rezultati istraživanja biće prikazani javnosti u Los Anđelesu, na sastanku Društva za hiruršku onkologiju (Society of Surgical Oncology). Dosadašnji rezultati su ohrabrujući: od 25 žena koje su dobrovoljno učestvovale u eksperimentu, kod 24 je u potpunosti uništeno kancerogeno tkivo. Doduše, javljali su se propratni efekti u vidu crvenila, oticanja i bola, ali prolazne prirode. Lekari planiraju dalji nastavak istraživanja, ovog puta sa većim brojem subjekata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.