Nove metode u borbi protiv tumora dojke

Sa tumorom dojke, čestim i opasnim ženskim oboljenjem, naučnici se neumorno bore na razne načine. Kao i za većinu tumora, zna se da je rana detekcija važan uslov za efikasan tretman bolesti, te da je stoga redovna kontrola i mamografija neophodan put ka prevenciji oboljenja. Većina žena, ipak, zaboravlja da povremeno uradi „pregled“ sopstvenih grudi, dok se redovne polugodišnje i godišnje kontrole često uopšte ne obavljaju. Ovo se često pravda potencijalnim gubljenjem vremena, prezauzetošću, ali i (evidentnom) inertnošću medicinskog osoblja.

Imajući sve pomenuto u vidu, naučnici sa De Montfort univerziteta u Lejčesteru izumeli su uređaj za skeniranje dojke koji se može nositi kao brushalter i koji „pronalazi“ tumor putem električnih impulsa. Istraživački tim koji je učestvovao u projektu procenjuje da će se ova metoda, nakon odgovarajuće atestacije, pokazati kao jednako (ili više) efikasna u odnosu na klasičnu mamografiju. Sprava radi na sledećem principu: kroz dojku se propuštaju slabi električni tokovi koji teže prolaze kroz kancerogeno tkivo, čime se ono detektuje. Na osnovu razlika u propuštanju i kombinovanja analiza iz različitih uglova, kompjuterski se generiše detaljna mapa na kojoj je prikazano zdravo i potencijalno opasno tkivo.

Za razliku od mamografije, koja je najefektivnija kada su u pitanju pacijentkinje u postmenopauzi, nova metoda trebalo bi da jednako dobro funkcioniše kod svih starosnih kategorija. Nakon obimnog testiranja koje je već u toku, očekuje se da će ova nova i perspektivna tehnologija biti distribuirana na tržište u roku od tri godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.