Nove vrste plesa (2)

Ne morate imati talenta za ples – dovoljna je dobra volja, a Biodance će vam probuditi prirodne potencijale, kreativnost i čulnost. Lepo zvuči, ali biste voleli nešto mirnije? Isprobajte Chi Yoga Dance. Prvih deset minuta zagrevanja prolazi uz ponavljanje joga vežbe „sunce“, tokom koje se telo sve više isteže. Nakon toga, počinju vežbe Chi joge – ima ih ukupno osam, nisu baš jednostavne, ali uz malo koncentracije mogu da se urade. Ova vrsta vežbi sadrži elemente klasične joge, tai čija i pilatesa; ukrućeno telo se postepeno opušta i relaksira, a vežba se i pravilno disanje.

Veoma interesantna kombinacija baleta i modernog afričkog plesa je A.E.R.o. balet (Athletics, Emotions, Roots of Ballet). U početku, veoma je teško pratiti ritam te muzike, ali s vremenom ćete se navići. Vežbe liče na balet, a najviše treniraju izdržljivost i održavanje ravnoteže, kao i pravilno držanje tela. Ovaj trening jača fizičku i mentalnu snagu; stičete snagu, kondiciju i pokretljivost i istežete sve mišiće. A.E.R.o balet može da radi svako, u onoj meri u kojoj mu odgovara. Zvuči naporno, ali želite nešto još napornije? Mogla bi da vas zanima Capoeira. U toku zagrevanja, trči se i rade se sklekovi i čučnjevi, a onda sledi rastezanje tela. Zatim se grupa deli u nekoliko manjih grupica i prava borba (Capoeira je afrobrazilska ratna veština) počinje. Najčešći su udarci nogom, salta i okreti; iako borilačka veština, Capoeira takođe veoma liči na ples – i trening se završava plesom i pevanjem uz zvuke bubnjeva. Ovim se treniraju izdržljivost, snaga i pokretljivost, a ples i pevanje veoma opuštaju. Funkcioniše i kao odlična vežba protiv stresa.

Kao što smo rekli, većinu ovih plesova, nažalost, ne možete vežbati kod nas. Ipak, budite strpljivi. Biće jednom i to – sve što je popularno, pre ili kasnije, dođe i kod nas…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.