O ukusima (hrane) ne vredi raspravljati

U uputstvima za dijetalnu ishranu sreću se različite kombinacije hrane, od kojih su neke zdrave a druge predstavljaju kompletan nonsens, jedne su veoma ukusne, dok vam se od drugih (kao u slučaju čuvene „čorba od kupusa“ dijete) kosa diže na glavi. Pravi nutricionisti znaju tačno koje količine kalorija, hranljivih materija, vitamina i minerala odgovaraju određenom organizmu, te na osnovu specifičnog stanja organizma (starosti, pola, potencijalnih oboljenja) kreiraju adekvatnu dijetu.

Naravno, dijeta treba da bude prilagođena i metaboličkom mehanizmu organizma koji je, između ostalog, uslovljen i hranom podneblja kao i okruženja. U evropskoj varijanti lokalne kuhinje, bez obzira na različite nacionalne elemente, ipak imaju neku zajedničku determinantu. Za one koji su se zamorili gledajući (i konzumirajući) stalno istu hranu, postoje i druge mogućnosti, pomalo egzotične.

Evo nekoliko sasvim specifičnih specijaliteta, pravih poslastica za svakog nutricionistu koji želi da napravi originalan režim ishrane:

 • Vilin-konjic, pržen ili kuvan, sa belim lukom.
  Ovaj (mora se priznati) pikantan specijalitet dolazi sa ostrva Bali.

 • Iguana, pržena na vatri, servirana sa paradajzom, lukom i dosta čilija.
  Iako je teško doći do životinjskog primerka koji u navedenoj kombinaciji obezbeđuje meso, Meksikanci naprosto obožavaju ovo jelo.

 • Zvečarka, prethodno očišćena i pržena, potom servirana u ukusnim komadima – hrana prilično popularna u Teksasu.

 • Supa od goveđih kopita – čest specijalitet u kuhinjama lokalnih stanovnika Kariba.

  Verovali ili ne, sva ova, da upotrebimo eufemizam, neobična jela, prema rečima stručnjaka, jesu veoma zdrava. Stoga razmislite da li ćete sledećeg puta odbiti dobru gurmansku pljeskavicu i pomfrit: premda ima holesterola i povećava obim struka, bar vam se razne šašave misli o poreklu i prethodnoj funkciji hrane koju jedete neće motati po glavi!

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.