Objavite rat haosu

Uvek ste pretrpane poslom i stoga nervozne; vaš radni sto odražava vaše raspoloženje – zatrpan je papirima, omotima čokoladica koje usput grickate (tamanite ih od kada ste čule da čokolada smiruje); tu su i zaostale šoljice od kafe (koju takođe tamanite – kako biste inače ostale budne?); možda se u hrpi na vašem stolu krije i neki dokument koji je trebalo obraditi još pre nedelju dana, ali se ne usuđujete da je razgrnete, jer ne znate šta bi još moglo da izmili? Dobro, malo preterujemo. Činjenica je, međutim, da haos na radnom stolu odražava haos u glavi (sem ako ste jedna od, budimo iskreni, izuzetno retkih osoba sposobnih da opstanu u onome što nazivaju kreativnim haosom, a svi ostali pitaju: "Koji je to histerični provalnik bio ovde?"). Ako vam je haos u glavi, ni sve čokoladice sveta neće vam smanjiti nervozu. Smiriće vas samo malo reda.
Nemate vremena za sređivanje? Pogrešan način razmišljanja: upravo će vam sređeni papiri obezbediti više vremena. Dakle, zasučite rukave i bacite se na spremanje!
Za početak, obezbedite sebi tri pregrade (na najbližoj polici, recimo) u koje ćete sortirati dokumente: u jednu pregradu stavljajte dokumente koje odmah morate da obradite, u drugu one koji mogu da čekaju, a u treću one koje morate proslediti dalje, šefovima ili saradnicima. Zatim razvrstajte dokumente sa stola (spremite i sprej za bube ako mislite da je neophodno) u te tri kategorije. Pri tom je najvažnije da temeljno pregledate sve dokumente, da kasnije ne biste morali da ponavljate postupak i pregledate već pregledano. To neće biti toliko mnogo posla kao što zvuči: savršeno je moguće da je većina papira na vašem stolu nepotrebna (stare beleške i stare novine), pa ih jednostavno možete baciti.
Da ovaj postupak ne biste ponavljali, svakog dana, na kraju radnog vremena, spremite za sobom kako bi vas sutradan dočekalo uredno radno mesto.
Puno će vam pomoći i ako svakog dana napravite plan i pridržavate ga se koliko god je moguće: sastavite listu obaveza i redosled kojim ćete ih obavljati (korisno je da teže stvari obavite ujutro, dok još niste previše umorni). Redovno sortirajte poštu, i to čim je pročitate, kako ne biste isti posao obavljali nekoliko puta. Slično važi i za elektronsku poštu – ako ste u mogućnosti, odmah odgovorite na nju, a "spamove" obrišite.
Ukoliko svuda imate polepljene nalepnice sa ispisanim obavezama, poskidajte ih sve – one vam samo smanjuju preglednost i čine vas nervoznom. Blokčić je simpatičniji i praktičniji; možete ga kombinovati sa kalendarom, gde ćete takođe upisivati obaveze.
Konačno, ako ste od onih koji su navikli da sve rade sami: dobro razmislite šta su vaše obaveze, a šta bi trebalo da odrade vaše kolege. Ne pretrpavajte se tuđim poslovima – samo ćete ugroziti svoje zdravlje i navići saradnike da vi obavljate ono za šta su oni plaćeni.
Ako se svega ovoga budete pridržavali, primetićete neverovatno čudo: imaćete vremena i za sebe! Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.