U trendu

Oblačenje i kozmetika kao znak odrastanja

Prizor vam je sigurno poznat: devojčica koja je obukla maminu suknju (toliko veliku da se o nju sapliće), obula mamine cipele sa visokim potpeticama (i samo što ne padne, jer još uvek ne ume da hoda u takvoj obući) i na lice stavila maminu šminku, koja je prilično razbrljana. To je prizor koji je slatko nasmejao mnoge roditelje i njihove prijatelje pre nego što su presvukli dete u odeću prikladnu za njegov uzrast i sprali mu šminku s lica – i potpuno zaboravili na celu stvar, osim što je povremeno, kao anegdotu, prepričavaju prijateljima. To, zapravo, nije nebitan momenat u životu deteta, jer ono imitiranjem odraslih uči kako odrasla osoba treba da se ponaša, sazreva i stiče samopouzdanje.

Zato, između ostalog, stručnjaci savetuju roditelje da decu što ranije počnu da uče da se sama oblače. Time se ne vrši nikakav pritisak na decu; ona obično i sama pokušavaju da se obuku i ponosna su kada im to uspe. Prepustite detetu da odredi trenutak kada će početi da se oblači – obično je to oko treće godine. U početku će biti nespretno; pomozite mu, ali ga pustite da što više samo uradi, koliko god mu vremena trebalo. Dobra je ideja da ne požurujete dete (ako je potrebno, neka počne da se oblači pola sata pre izlaska iz kuće) i da ga nipošto ne ismevate zbog neuspeha; ako ikako možete, budite strpljivi i nemojte podleći iskušenju da kažete „mali si ti još“ i sami ga obučete. Ukoliko negde pogreši, samo mu ukažite na grešku i pomozite mu da je ispravi. Takvim ponašanjem „pojačaćete“ mu samostalnost i samopouzdanje; pored toga, samostalnim oblačenjem dete vežba i motoriku.

Deca primećuju da njihove mame koriste mirišljava mleka za telo, pa, prirodno, požele i ona to da urade. Takođe, požele da koriste i parfem svojih roditelja, šminku… Sve je to normalan deo procesa odrastanja i ne treba ga ismevati niti sprečavati. Na tržištu sada postoji veliki broj mleka za telo namenjenih deci, kao i dečjih parfema i šminke namenjene devojčicama; sve to je napravljeno tako da bude bezopasno po decu i ne iritira niti oštećuje njihovu nežnu kožu. Dakle, slobodno ih možete pustiti da sami odaberu kozmetiku i dekorativnu kozmetiku za sebe (a kako inače jednog dana da nauče da sami biraju za sebe?) među proizvodima koji su baš za njih namenjeni. Svojim „malim princezama“ možete i pokazati kako se pravilno koristi parfem, kako se nanosi sjaj za usne… One će zbog toga biti presrećne, a i vi ćete se divno osećati kad budete videli kako vaše dete brzo uči i napreduje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.