Obratite pažnju na govor tela

Nekim ljudima se dešava da su konstantno nepopularni u društvu, a nikako im nije jasno zašto – ne ponašaju se bahato, nikog ne vređaju, trude se da budu ljubazni, da saslušaju sve koji bi im nešto rekli, oblače se u garderobu lepih, prijatnih boja… Tu bi problem mogao da bude pogrešan govor tela.
Na govor tela vaši sagovornici mogu nekad da obrate mnogo više pažnje nego na same vaše reči. To što ste u lepoj garderobi nekada vam uopšte ne pomaže da delujete prijatno, ako vam je govor tela pogrešan. Recimo, ruke su vam prekrštene na grudima, ili ne gledate ljude u oči, retko se osmehnete… To ljudima oko vas govori da ste napeti i da ih ne želite u svojoj blizini, pa i ne pokušavaju da vam priđu. Želite to da rešite tako što ćete vi prići njima? Može, samo i u toku razgovora treba paziti na govor tela; ako, recimo, previše gestikulirate, to može delovati agresivno i odbiti sagovornike od vas. Naglašavanje rečenog ćuškanjem, unošenje u lice i slično su nepristojni gestovi, i takođe navode ljude da žele da budu što dalje od vas.
Sad, može biti problem da se govor tela promeni – vi se osećate napeto, pa se osećate napeto, i šta tu da radite pa da vas vaše sopstveno telo ne izda? Ukoliko ste, recimo, na nekom okupljanju, možete sebe sprečiti da prekrstite ruke na grudima tako što ćete ih napuniti – u jednoj možete držati torbicu, a u drugoj čašu s pićem. Tako delujete otvorenije, a pune ruke će vas sprečiti i da previše gestikulirate. Problem s gledanjem ljudi u oči, suviše ste nervozni za to? Neka vaš pogled bude kratak, i to je dovoljno. Setite se da se nasmešite kad nekom priđete, a od velike pomoći su i komplimenti – za obuću, odeću, kosu, okupljanje… Samo neka bude iskreno. Uz pozitivne izjave i govor tela koji ne odbija automatski delujete prijatno, pa se vaši sagovornici opuštaju – a onda se opustite i vi i sve mnogo lakše ide.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.