Odevanje u skladu sa godinama

Odeća koja ne odgovara nečijem uzrastu može se videti na nemalom broju ljudi, počev od seksi odeće na devojčicama iz mlađih razreda osnovne, pa do odeće kakvu inače nose tinejdžeri na osobama koje imaju unuke. Ta pojava nije nova, ali postaje sve češća.
Nekada su pravila bila znatno striktnija nego danas. Tačno se, na primer, znalo kada devojčica prestaje da nosi kratku, dečju suknju, i počinje da nosi dugačku, devojačku. Danas su pravila znatno neodređenija, i mnogo toga što je nekad bilo nezamislivo danas je sasvim normalno, ali to ipak ne znači da je prikladno ama baš sve što nekome padne na pamet.
Šta je, zapravo, prikladno? Na to pitanje nije jednostavno dati odgovor. Naravno da će većina reći da nije prikladno da devojčica od deset godina bude (ne)obučena kao turbo-folk pevačica (osim ako ide na maskenbal), ili da dama od 70 godina bude u miniću i topu, ali postoje i mnogi slučajevi koji nisu u toj meri drastični, i neki će reći da su te osobe neprikladno obučene, dok će drugi reći: „Ma, kakve veze ima.“
Dodatnu zbunjenost može izazvati ako ste u generaciji koja se izborila za to da džins može da se nosi skoro svuda, a sad vam vaša odrasla ćerka kaže da tesne farmerke više nisu za vas. Vi se izborile za slobodu u oblačenju, a vaše sopstveno dete sada pokušava da vam uskrati tu slobodu? Ili je, možda, ona ipak u pravu?
Kad vam se tako nešto desi, pomislite na to kakvu je odeću nosila vaša majka kad je imala onoliko godina koliko vi imate sada. Čak i imate nešto takve odeće, sačuvali ste je da vam se nađe kad dospete u te godine. Nekada vam je izgledala bapski, ali vam se činilo da će doći vreme za nju. A sada kad je pogledate, pa… I dalje vam izgleda bapski. I mislite da biste se u njoj osećale potpuno bezvezno. Možda je odeća koju trenutno nosite neprikladna vašim godinama, ali je odeća kakvu je u tim godinama nekada nosila vaša majka definitivno neprikladna onome kako se osećate. To, jednostavno, niste vi.
Šta učiniti? Povremeno preispitati sebe, razmisliti o tome kako se osećate, a zatim i kakva bi odeća, s obzirom na to i na vaše godine, najbolje izrazila vas kao ličnost. Ako se ne osećate „bapski“, nećete odabrati odeću koja vam deluje bapski. Ipak, bilo bi dobro i da ne odaberete onu koja vam deluje tinejdžerski, jer se sa, recimo, 50 godina, ipak ne osećate kao tinejdžerka. U odeći koju nosite treba da se osećate udobno, kao i u svom telu i sa svojim godinama – tada u vašem izboru garderobe ničeg neprikladnog neće biti, a nosićete ono što vam se dopada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.