U trendu

Odgovoriti na kompliment

Dešava se da žene ne znaju kako da odgovore na neki kompliment, budu zatečene, iznenađene, pokušaju da ga umanje ili osećaju potrebu da nešto objašnjavaju, i osećaju se potpuno zbunjeno. Nema potrebe za tim – kod većine komplimenata, osmeh i "hvala" su sasvim dovoljni kao odgovor.
Nemali broj žena nije navikao da prima komplimente, i onda kada im neki bude upućen, ne znaju kako da reaguju. Žalosno je što je stanje stvari takvo, jer je kompliment, najčešće, samo stvar učtivosti, što znači da bi ih trebalo i davati i primati skoro isto onoliko često koliko kažete "dobar dan". Zar je toliko teško kazati nekom nešto lepo?
Izgleda da jeste, i onda se mnoge žene iznenade kad im neko uputi lepu reč. Pocrvene, zbune se, nisu sigurne šta to znači, osete da treba da budu učtive, ali ne znaju kako pa odgovorom pokušavaju da umanje kompliment ("Ma, nije to ništa"), da nešto objasne ("Juče sam se farbala, nisam bila sigurna kako će da ispadne"), neke se i uplaše jer su naučene da žensko ne treba da se ističe, mora da su nešto loše uradile kad ih je neko primetio… I šta li znači taj kompliment?
U najvećem broju slučajeva, kompliment je najobičnija učtivost, i osoba koja ga uputi ne misli ništa posebno, samo se lepo ponaša – i prema vama i prema svima drugima, jer je naučena da treba da se lepo ponaša. Trebalo bi da se podrazumeva da će vam neki lep kompliment biti upućen, i da ne morate biti nekakva "fenomenalna riba" da bi vam neko uputio nekoliko lepih reči. Kompliment je kao poklončić – sitan znak pažnje koji ne znači "Udaj se za mene" ili, u nekoj vulgarnoj varijanti "Ej, nisi loša, hoćeš da se malo…". Osoba koja vam ga je uputila izgovorila je nekoliko lepih reči, to je sve.
I, koji je onda odgovor na kompliment? Kao i kod poklončića: nasmešite se i kažete: "Hvala". Osoba koja vam je uputila kompliment takođe se osmehne, zadovoljna što vam se njen "poklončić" dopao, i svako produži svojim putem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.