U trendu

Odlični saveti stručnjaka kako da vam parfem miriše ceo dan

Čarobno je ući u prostoriju koja miriše baš kao vi, hodati hodnicima koji govore da ste malopre prolazili njima… Ali teško je zadržati miris i njegovu dugotrajnost na sebi, na koži i odeći, ali nekoliko trikova može pomoći parfemu da traje duže i da izvučete maksimum iz njega.

1. Nanesite ga na svoje pulsne tačke

Zapravo postoji funkcionalni razlog zašto nanosimo parfem na naše pulsne tačke, kao što su unutrašnja strana zglobova i laktova, iza ušiju, na vrat, zadnja strana kolena, itd., razlozi tomu su što je koža najtanja na tim mestima, što znači da je bliže vašoj krvi i telesnoj toploti, objašnjava slavna šminkerka Rosi Džonson. Kako se miris zagreva, započinje proces arome. Ket Čen, osnivač brenda čistih mirisa Skylar, objašnjava da sve naše pulsne tačke funkcionišu poput malih radijatora. Toplota pomaže u širenju mirisa.

2. Nemojte trljati zglobove

Nakon što miris nanesete na svoje pulsne tačke, može instinktivno trljati zglobove ili laktove jedan o drugi kako biste utrljali miris, posebno ako vam je koža prilično vlažna. Ali i Čen i Džonson savetuju da to ne radite jer se trljanje smatra velikim ‘gubitkom’ kod nanošenja parfema.  Ako želite da utrljate ili osušite deo mirisa pokušajte s tapkanjem zglobova umjesto da stvarate trenje. Takođe možete utapkati zglobom po ruci, na vrat ili bilo gdje gde biste želeli da nanesete malo mirisa, a da ne umanjujete njegovu dugovečnost.

3. Isprskajte svoje srce

Budući da nanošenje parfema na pulsne tačke pomaže ‘zračenju’ mirisa, zašto ga ne naneti na mesto gde vam je puls najjači? Ako imate miris ‘na srcu’, možete dugo mirisati, kaže Čen. Miris će putovati telom, vaše srce će delovati kao difuzor, objašnjava stručnjak. Čen takođe preporučuje korišćenje mirisa ‘s namerom’. Pripremite se za dan pred vama stavljajući miris na svoje srce, što je povezano s vašim osećanjima, objašnjava ona. Jer kad god osetite dašak tog mirisa iz središta srca, suptilno ćete se podsetiti na sopstvene namere i osećanja.

4. Prskajte se nakon tuširanja

Postoji i ovaj pametni mali trik – prskajte parfem odmah nakon tuširanja, jer para pomaže otvoriti aromu. I Čen i Džonson ovom savetu daju pečat odobravanja, iz nekoliko razloga. Kada izađete iz tuša, vaša koža i telesna temperatura su visoke, kaže Džonson, a znamo da toplota pomaže u širenju mirisa. Osim toga, vaša koža je čista, bez znoja i viška masnoće, koji inače mogu ublažiti miris.

– Vaše pore su otvorene, a koža je prirodno hidrirana iz vode, a takva koža zadržava miris – napominje Džonson. Naravno, ne treba prskati parfem dok vam je koža mokra. Džonson preporučuje da se osušite, namažete telo hidratantnom kremom kako biste zarobili svu tu hidrataciju, a zatim prsnite malo mirisa. Tada imate prekrasnu podlogu čiste, hidrirane kože, objašnjava ona.

5. Održavajte svoju kožu hidriranom

Vlažna koža važna je iz više razloga, ali u slučaju da vam je bio potreban još jedan razlog da zaštitite svoju kožnu barijeru, hidrirana koža zaista ima moć dugog zadržavanja mirisa, kaže Džonson. Recimo da ste naklonjeni večernjem tuširanju, ali želite da vaš jutarnji miris traje ceo dan; ne morate skočiti ponovo pod tuš kako biste poboljšali svoj parfem. Nanesite ulje, kremu, losion za telo ili balzam za hidrataciju koji će vam takođe pomoći da se miris duže zadrži na vama, kaže Čen. Samo nanesite proizvod po izboru, na područja koja želite da naprskate ili po celom telu, što bi trebalo da pomogne da parfem ostavi jači trag.

6. Nanesite svoje mirise u slojevima

Ako imate mirisno ulje za telo i/ili losion, stavite ga ispod vašeg parfema, ono može poboljšati miris i održati vašu kožu hidriranom, a što čini da obe arome traju duže. Neki brendovi će čak ponuditi i ulja za telo od istog mirisa parfema upravo iz tog razloga, ali uvek možete odabrati zaseban proizvod s mirisima koji se dobro nadopunjuju. Takođe možete nanositi svoje parfeme u slojevima, ako pripazite na note.

–  Kada se različite mirisne note spoje, tada imate još robusniju kolekciju gornjih, srednjih i donjih nota. To definitivno pomaže da miris traje – kaže Črn. Iako, ona ne preporučuje slojevitost više od tri parfema, jer u tom će slučaju početi mirisati vrlo slično.

7. Poprskajte na odeću

Kada koristi parfemsku vodu, Džonson obično prska svoju odeću, a ne kožu. Duže će se zadržati na tkanini nego na vašoj koži, napominje ona, budući da se znoj i prirodna ulja mogu nakupiti tokom dana i dovesti do toga da miris nestane. Jeste li ikada nabacili džemper i otkrili da još uvek miriše na prošlonedeljni parfem ili ste pozajmili šal od neke voljene osobe i primetili da nosi njihov prepoznatljivi miris? Tkanine zadržavaju miris, kao i uspomene vezane za njega.

8. Odaberite parfemsku vodu

Verovatno ste videli jednu od dve naljepnice na etiketi parfema – toaletna voda i parfemska voda, ponekad napisani kao EDT i EDP. EDP-i imaju veću koncentraciju mirisnog ulja, oko 25%, što ih obično čini jačima i dugotrajnijima. EDT, s druge strane, često su omiljeni zbog lakšeg, prozračnijeg nanošenja, s oko 15% mirisnog ulja.

9. Ili koristite parfemsko ulje

Roll-on parfemska ulja su uopšteno mnogo koncentrisanija jer ih nanosite direktno na pulsne tačke, umesto da ih prskate u vazduh. Mnogo više reaguju na toplotu vaše prirodne telesne temperature, kaže Džonson. Osim toga, oni su obično formulisani s više samog mirisa. Parfemska ulja takođe obično sadrže i ulja jojobe ili kokosa, koji istovremeno hidriraju kožu, a takva koža može pomoći da miris traje.

10. Proverite osnovne note

Sve osnovne note traju duže, kaže Džonson. Vaše vanile, vaše drvene note, sandalovina, kedrovina, sve slično će trajati duže na koži. Dok su cvetne i citrusne gornje note, one koje obično osetite odmah, ali najbrže i nestaju. Uz to, ako imate cvetno usmeren miris, znajte da možda neće trajati tako dugo kao onaj s jakim donjim notama. Čen savetuje da bi možda trebalo potražiti gurmanske mirise, koji uključuju ‘jestive’ note poput meda, vanile, čokolade itd., jer oni traju neverovatno dugo.

11. Obratite pažnju na rok trajanja parfema

Da, parfem ističe. A ako je vaša flašica premašila svoj vrhunac, to znači da je većina mirisa isparila i da neće tako dugo trajati na koži, a i uostalom, nije tako dobra ideja nastaviti koristiti ‘užegli’ parfem. U osnovi, parfem ističe kada stupi u interakciju sa vazduhom, toplotom i sunčevom svetlošću, a ako u formuli nema previše alkohola i stabilizatora koji bi ga održavali svežim, ovaj se proces može dogoditi i brže. Ako želite, možete izvući maksimum iz svog mirisa tako što ćete ga držati na hladnijem mestu, daleko od sunčeve svetlosti, ali ne u kupatilu, i uvek upotrebite poklopac i zatvorite vaš miris kada završite s prskanjem.

Stručnjaci imaju mnoštvo pametnih trikova kako bi vaš miris trajao duže; sve je u spoznavanju vaših omiljenih nota, profila mirisa i tehnika nanošenja, kao i slojeva. Ako mislite da vam tehnika produživanja trajanja mirisa ne uspeva, samo se setite da ste se verovatno više navikli na svoj prepoznatljivi miris od drugih.

– Drugi ljudi nisu okruženi vašim mirisom, pa ga mogu osetiti mnogo jače nego vi – ističe Džonson. Zato nemojte preterivati​​ samo da biste mu dali malo više izdržljivosti, piše MBG.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar