U trendu

Odlučite već jednom

Neodlučnost može da predstavlja veliki problem, veći nego što isprva deluje, jer vas nekad ukoči u mestu, i ne dozvoljava vam da nastavite dalje. Zato: odlučite se već jednom, kako biste prestale same sebe da blokirate.
Nije uvek lako doneti odluku, a snagu dodatno crpi to što svaki čas morate da odlučujete oko najbezveznijih sitnica: koji hleb ćete uzeti, koje mleko, koji jogurt, kakvu ćete kafu popiti… Koju pastu za zube uzeti, koji prašak za veš, detrdžent za sudove, sok za decu… Zvuči smešno kad se tako pomene, ali uz povećan izbor i uz gomilu informacija o raznoraznim štetnim sastojcima koji se mogu naći u nekim proizvodima i koji bi mogli da naškode vašim najmilijima, dosta toga su bitne odluke. I to odluke koje donosite svakog dana (dobro, ne ove za prašak i pastu, ali da za namirnice koje se svakog dana kupuju). I sve te odluke, koje jednostavno morate doneti, odvlače vam snagu. A onda dođu na red i one teže odluke, dalekosežnije od jedne kafe i vekne hleba.
U vezi s tim odlukama potrebno je još i više se informisati, pažljivo razmotriti sve opcije i biti oprezan pri odlučivanju, jer bi se moglo desiti da nema nazad; ako ispadne da vam ono što ste odabrale ne odgovara, to vam je što vam je. I ta spoznaja ume i te kako da zablokira, da vas ostavi ukočene u mestu – a život ide dalje, prolazi dok vi neodlučno stojite i premišljate se.
Tačno je, ako donesete odluku za koju se ispostavi da i nije najsrećnije rešenje, nema nazad – ali ima napred. Možete doneti neku novu odluku, uraditi nešto novo i poboljšati svoju situaciju. Odluka koju donosite nije za "vjeki vjekov", možete vi da odete i dalje od toga, ili drugde ako se ispostavi da vam ne odgovara. Čak i posledice koje vam ne odgovaraju i za koje onda treba da nalazite novo rešenje i smišljate nove odluke su bolje nego da stojite ukopane u mestu.
Zato, donesite već jednom tu odluku. Ako ste baš blokirane, možete da odlučite i da sledećih sat vremena nećete odlučivati ama baš ništa – i takva taktika ume da pomogne. Opredelite se već jednom, makar toliko da se pomerite dalje, i osetićete kako nestaje osećaj bespomoćnosti, i kako imate snage za nove korake ukoliko su potrebni, a sasvim je moguće da je odluka koju ste donele ispravna i da ćete konačno uživati u rezultatima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.