Odluka o promeni je vaša

Mnogo je onih koji nekim aspektom svog života nisu zadovoljni, koji bi želeli da nešto promene – ali to nikad zaista ne učine, možda počnu pa odustanu, možda i ne počnu, i izmišljaju izgovore. A odluka o promeni je vaša – ako vam je zaista stalo da to učinite, učinićete to.
Neki će reći da ne mogu tu stvar da menjaju jer im šef neće dopustiti. Ili ne mogu zbog dece, ili zbog partnera, zbog ovog, zbog onog, ne dopušta im ovaj, ne dopušta im onaj… A radi se o vašem životu. Nema šta tu neko da vam dopušta ili ne – dopuštate sebi ili branite samo i jedino vi. Možda to od sebe prikrivate pod maskom nekog drugog – ne možete jer vaša majka to ne bi podnela, na primer – ali ste zapravo vi te koje sebi branite.
O vašem životu ne može da odlučuje niko sem vas. Može strahom ili emotivnom ucenom ili čime već da vas navede da odlučite ovo, a ne ono, ali je ta odluka i dalje vaša. I vaša je i odgovornost.
Naravno, promena može biti zastrašujuća. A opet, čeznete za njom – svako bar nekad poželi promenu. Uprkoz čežnji, i dalje je zastrašujuće, šta ćete i kako ćete ukoliko izvedete tu promenu, to će vam biti novo, hoćete li se snaći… Ako same sebi kažete da odustajete zbog straha, to može da deluje deprimirajuće, da vas navede da se osećate kao gubitnica. A ako sebi kažete da ne možete jer vam ne dopušta ovaj ili onaj, onda je lakše; htele biste vi, ali vam viša sila ne dopušta, bespomoćne ste.
Međutim, pošto se ne radi o višoj sili (roditelji, partneri, deca, šefovi, prijatelji, niko od njih nije nekakva nezaustavljiva viša sila), u vama je saznanje da ste slagale sebe, da se krijete. A tu je i onaj osećaj bespomoćnosti, koji vas izjeda. Niko ne voli da se oseća bespomoćno.
Ne kažemo da morate da izvedete tu promenu. Ne morate. Ali, pokušajte da ne lažete sebe, da prihvatite činjenicu da je odluka o tome na vama. Bilo odluka da to-i-to promenite, bilo odluka da ne menjate. I prihvatite odgovornost za odluku koju donesete.
To, možda, neće biti prijatno, ali barem neće biti osećaja bespomoćnosti, što je svakako poboljšanje. Ako i ne sprovedete ovu promenu, neku drugu, drugom prilikom, hoćete, jer niste bespomoćne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.