U trendu

Održati mozak u dobrom stanju (2)

Kao što je redovnim vežbanjem i pravilnom ishranom moguće održati telo vitalnim i u poznim godinama života, slično je moguće i s mozgom – mentalne sposobnosti ne moraju drastično da vam opadnu kako prolaze godine, ne ukoliko mozak konstantno održavate aktivnim. Juče smo pisali o nekim aktivnostima koje povoljno utiču na mozak, a danas navodimo još neke.
Bitno je da koristite sva čula, vid, sluh, dodir, miris, ukus. Svako čulo šalje drugačiju poruku mozgu, i tako učimo. Pokušajte da koristite čula na drugačiji način, recimo, zatvorite oči dok se oblačite, i koristite čulo dodira. Potrudite se da svakog dana u svom okruženju primetite nešto novo, promene vremena, nove biljke, životinje, posebno nove ljude. Setite se kako ste nekad učili stvari, kako ste učili da pišete, da vežete pertle, da vozite bicikl… Takva prisećanja poboljšavaju mentalno zdravlje.
Ishrana je takođe bitna. Važno je da budu zastupljene sve grupe namirnica, da se ni sa čim preteruje, da se bude umeren. I mozgu je potrebna hrana, baš kao i ostatku tela. Bitno je i da dovoljno spavate i da se dovoljno odmarate (dovoljno, ne previše, kretanje je neophodno), i to utiče na dobar rad mozga i na njegovo održavanje u dobrom stanju.
Koliko god je to izvodljivo, uklonite stres iz svog života. Ukoliko imate probleme, rešavajte ih, nemojte samo da sedite i uzdišete nad svojom sudbinom. Tražite rešenja, vremenom ćete ih naći, važno je da ste aktivni. Ne možete nešto sami da rešite? Tražite pomoć, pre ili kasnije naći ćete nekog ko je voljan da vam pomogne. Aktivnost umesto pasivnosti veoma je bitna za održavanje moždanih sposobnosti.
Ljudima uspeva da i sa sedamdeset ili više godina nauče novi jezik, da rade na kompjuteru, da rone… Uz pravilan postupak prema mozgu i telu, to je moguće postići – uspelo je drugima, uspeće i vama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar