Održati prijateljstvo s udatim prijateljicama

Divno je družiti se s prijateljicama, naročito ako imate „ekipicu“ koja već godinama funkcioniše. A onda se neka od njih uda i redovna viđanja postanu nešto što se, na vašu veliku žalost, više ne podrazumeva – zapravo, za bilo koje viđanje potrebno je znatno više organizacije nego nekada.
Nije da vama smeta što vam se prijateljica udala, što čeka dete ili ga je dobila, što joj se život promenio… I vi i ostale prijateljice radujete se njenoj sreći, čak i ako vam se njen muž ne sviđa nešto naročito, ako nijedna od vas ne bi takvog odabrala za sebe (pa, niste valjda klinkice da prijateljici određujete s kakvim će biti!). Ono što vas sve „jede“ jeste to što se ta prijateljica s vama viđa ređe nego ranije, često je u žurbi, dešava se da se i ne pojavi na nekom viđenju. Nije ni da ste vi i ostale prijateljice besposlene i po ceo dan samo kafenišete, naprotiv, svi vi imate gomilu obaveza i nije vam nimalo lako da „izbunarite“ neko vreme za viđanje. Ali vam ipak uspe. A njoj, sve ređe.
U ovakvoj situaciji, nije ništa neobično ako se ljutite na tu prijateljicu, čak i ako ne želite to sebi da priznate. Nije neobično ni ako se osećate kao da vas je prijateljica ostavila i zaboravila – samo što ste dovoljno zrele da barem racionalno znate da nije tako. Kao što znate – ili bi trebalo da znate – da namera te prijateljice nije da vas ignoriše niti da vas zbog muža i deteta zapostavi. Jednostavno, njen život se promenio i ona fizički ima znatno manje vremena za vas. Biti s mužem zahteva vreme. Brinuti se o detetu, naročito o malom detetu, zahteva još i više vremena. Na racionalnom nivou vi to svakako znate, ali tek kad se dospe u takvu situaciju postaje jasno koliko zapravo i vremena i energije ide na porodicu (i nije ništa negativno što se provodi puno vremena s porodicom, naprotiv, divno je, samo se ima manje vremena za prijatelje).
Šta u takvoj situaciji? Imati razumevanja za prijateljicu, za početak. Ona vas sigurno i dalje sve voli i želi da se viđa s vama. I pokušati da se organizujete tako da i ona može da se vidi s vama, ili čak i otići kod nje i pomoći joj oko deteta (biće vam i te kako zahvalna na tome!). To što vam je i dalje stalo do nje i što joj pomažete i u ovoj novoj fazi njenog života mnogo će joj značiti, kao i to što se trudite da se uklopite prema njoj, koja sad ima najmanje vremena. Vremenom ćete se i vi i ostatak ekipice poudavati i dobiti decu, pa će i vama postajati sve teže da nađete vreme da se viđate s prijateljicama, i značiće i vama ako od njih dobijete podršku, razumevanje i pomoć.
Neće uvek biti problematično jednom kad sve budete u braku. Kada deca budu malo starija, imaćete više vremena – da i ne spominjemo da ćete i pre toga moći da organizujete viđenja kod neke od vas na kojima će se i vaša deca igrati. Okolnosti se menjaju, a s njima i načini na koje se prijateljstva mogu održati; ono što je bitno jeste da postoje dobra volja, razumevanje i međusobna podrška, a načini za održavanje prijateljstva će se već naći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.