Održati takva prijateljstva? (3)

U nekim situacijama nije teško odrediti da je poželjno okončati prijateljstvo – ona je spavala s vašim mužem, ukrala vam novac, povredila vam dete ili uradila nešto drugo drastično. Međutim, ima i situacija kada stvari nisu toliko drastične – a opet, to prijateljstvo vam sve manje prija, makar se i znale i družile još od vrtića.
Ako se radi o tome da je prijateljstvo izbledelo, da ste se udaljile, pa, svaka od vas dve sad ima svoj život. Ukoliko možete opušteno da prihvatite da niste više kao sijamske bliznakinje, da vam je ta prijateljica sada negde na periferiji života, vremenom biste ponovo mogle da se zbližite – ili ne, ali vas udaljenost više neće izjedati. Smatrate da je bila grozna tokom vašeg venčanja, htele ste da sve bude savršeno, a ona je delovala kao da ne shvata u čemu je frka? Moguće je da je ona smatrala da ste vi kao mlada bile nesnosne oko svakog detalja – sačekajte da dođe vreme da se ona uda, tada će verovatno razumeti vašu želju za perfekcijom, a vama će delovati zbunjujuće zbog čega je toliko bitno da salvete budu baš takve. Vremenom, ponovo ćete se zbližiti, s više životnog iskustva za sobom.
Nekada se radi o problemu koji ne možete samo opušteno da prihvatite kao činjenično stanje. Prijateljica je neodgovorna? Nemojte praviti nikakve dogovore s njom u kojima ćete zavisiti od toga da ona bude odgovorna i tačna; i dalje će vam prijati razgovori s njom, njene vedre ideje, njena verbalna podrška i slično. Prijateljica konstantno ima "teške drame" u životu i o tome priča satima? Neka vam razgovori s njom budu kratki, i nađite neku drugu zajedničku zanimaciju. Prijateljica koju ne znate dovoljno dobro vam iznosi previše intimnih detalja koje ne želite da znate? Moguće je da ona uopšte nije svesna da vam to smeta – recite joj precizno kakva vam vrsta priče smeta. Prijateljica je takmičarski nastrojena, vašu priču uvek mora da "poklopi" svojom? Recite joj nešto u stilu: "Ja bih sada jako želela da hvalim svoje dete, i potrebno mi je da me slušaš puna dva minuta". Može da deluje blesavo reći tako nešto, ali to bi moglo da nasmeje takvu prijateljicu – i da je navede da vam pokaže kako ume fenomenalno da sluša kad joj kažete da vam je to potrebno.
Naravno, dešava se da je problem prevelik, kao i da ta osoba jednostavno odbija da imalo promeni ponašanje koje vam jako smeta, ili ne pristaje ni na kakvu modifikaciju odnosa – ili će ostati tako kako je bilo, ili će se ona udaljiti od vas. Tada je udaljavanje jedina zdrava opcija – srećom, najčešće to nije neophodno, već je moguće prilagoditi se i imati odnos koji vam ne ispunjava svaku pojedinu potrebu, ali je lep i prijatan i puno vam znači.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.