Održavanje garderobe

Čista i uredna garderoba je jedna od osnova dobrog izgleda – ponekad je dovoljno imati dve-tri dobre stvari koje će uz pravilno održavanje činiti da izgledamo lepo i u trendu. To je, svakako, lakše reći nego učiniti: svakodnevne situacije i brzina života brzo „prizovu“ fleke, pohabanost i neuredan izgled odeće; dakle, u ratu protiv stvari one često pobeđuju.

Međutim, to nas ne sprečava da se snagama reda suprotstavimo potencijalnoj entropiji ormana sa garderobom, te pravilnim ponašanjem suzbijemo fleke i poderane materijale. Trik je u tome da se uspostavi dnevna rutina „odevnog ponašanja“, što podrazumeva nekoliko stvari. Prihvatite ih i ubrzo ćete uočiti poboljšanje u stanju svojih pantalona, bluza i haljina.

Osnovna stvar (koju su pokušali da vam imputiraju u detinjstvu, a vi ste, avaj, pružali otpor) jeste uredno odlaganje stvari. Nemojte biti lenji i pravdati se umorom: savijanje nekoliko komada odeće ne predstavlja poseban napor, ali doprinosi tome da se materijal manje gužva i menja oblik. Razbacivanje garderobe po sobi ostavite za specijalne situacije (strast, vino i sl.), a svoju večernju rutinu promenite tako da vam odlaganje odeće bude navika.

Redovno pranje je takođe jedan od uslova dugog trajanja odeće. Pojedine odevne predmete morate prati ručno – to je cena nošenja „fine“ odeće. U suprotnom, može vam se desiti da otvorite mašinu za pranje veša i da nađete svoju omiljenu bluzu u poderanoj pank varijanti. Fleke su teška boljka za koju je prevencija jedino – pažnja. Nemojte ručati u garderobi namenjenoj poslovnim ili svečanim prilikama i pokušajte da vodite računa o načinu na koji se krećete. Primenite li ove savete, vaša odeća će definitivno o(p)stajati u boljem stanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.