Olakšajte sebi peglanje

Kao i većina žena, ne možete da smislite peglanje. Dosadno je, naporno, skuvate se i po hladnom vremenu, a ako još morate to da radite po letnjim vrućinčinama, užas! Opet, nemate baš mnogo izbora, osim ako imate nekog ko će to da uradi umesto vas: čak i ako ne peglate „sve živo“, kao neki, ima stvari koje se ipak moraju opeglati – ne možete na posao izgužvane, a ne želite ni da vam muž i deca izgledaju kao da su ih krave žvakale. Zato, evo nekih saveta kako da sebi bar malo olakšate ovaj mučan posao.

Ako imate specijalnu dasku za peglanje čija visina može da se podesi, super. Uzmite neku udobnu stolicu, namestite dasku na pravu visinu i peglajte sedeći. To će smanjiti zamor i bol u nogama i leđima. Da vam vreme brže prođe, gledajte neki film dok peglate, ili slušajte omiljenu muziku, ili pozovite neku prijateljicu da vam pravi društvo – u razgovoru s njom, vreme će brže proći.

Pre početka peglanja, razvrstajte rublje prema temperaturi na kojoj ga treba opeglati – prvo sredite ono koje se pegla na nižoj temperaturi. Uložite nešto novca u peglu sa regulatorom temperature ako je nemate – po mogućnosti, neka to bude pegla na paru, jer se sa njom lakše radi. Važno je da za peglu na paru koristite isključivo destilovanu vodu – ako koristite „česmovaču“, pre ili kasnije zapušiće se od kamenca i nikad je nećete otpušiti. Prednost pegle na paru je što ne morate da prskate vodom ono rublje koje biste inače morali, kao posteljinu i stolnjake, a i eventualne greške se lakše isprave.

Obično najveću glavobolju predstavlja peglanje bluza i košulja. Preporučujemo sledeći raspored: prvo ispeglajte rukave, zatim kragnu sa jedne i druge strane, onda leđa i na kraju prednje delove. Traje u svakom slučaju, ali ovako ispadne najbrže.

Još jedna stvar na koju se često u žurbi zaboravi: ispeglano rublje okačite ili poređajte u ormar tek kada se sasvim ohladi – ili će se ponovo izgužvati, pa ajd Jovo nanovo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.