U trendu

Omiljeni parfemi 11 lepotica koje su i danas ikone stila (foto)

Verovatno najličniji i najintimniji od kozmetičkih i proizvoda za lepotu, odabir parfema otkriva puno toga o onom ko ga nosi – pa tako orijentalne i mošusne vole dame koje ističu seksipil, romantične note nežne duše, a drvenaste i citrusne praktične dame.

Pa, koje su parfeme obožavale neke od slavnih žena koje i danas smatramo ikonama lepote i stila?

Džeki Kenedi – Joy Jeana Patoua

Dok je Džeki tokom života nosila nekoliko parfema, jedan od najdražih joj je bio klasik Joy Jean Patou, godinama poznat kao najskuplji parfem na svetu. Za samo jednu uncu jako cvetnog mirisa potrebno je više od 10.000 cvetova jasmina i 28 desetaka ruža – što je bila rizična poslovna odluka, pogotovo jer je miris stvoren 1929. godine na početku Velike depresije. Aura uber-luksuza i prestiža delovala je: Joy je bio jedan od najuspešnijih mirisa svih vremena, a 2000. godine proglašen je Mirisom veka na dodeli nagrada FiFi udruženja Fragrance. Jedna od njegovih obožavateljki bila je i zvezda klasika ‘Prohujalo s vihorom’ Vivijen Li.

Merlin Monro – Floris Rose Geranium

Iako je bila poznata po izjavi da u krevet ne nosi ništa osim Chanela 5, seksi Merlin je takođe imala tajnu sklonost prema Floris Rose Geranium. Toaletna voda isporučivala joj se takoreći u litrima u hotelu Beverli Hils, gde je preuzimala u ogrtaču dok je snimala ‘Neki to vole vruće’. Ovaj toaletna voda poreklom iz Velike Britanije koju odlikuju note ruže, geranijuma, citronele i sandalovine, više se ne proizvodi, a njen miris sada je dostupan samo kao esencija kupke.

Grejs Keli – Creed Fleurissimo

Prekrasna glumica postala je Neno Visočanstvo Princeza Grejs od Monaka 1956. godine, a šetajući prolazom katedrale Notr-Dam pred gostima, uključujući Kerija Granta i Avu Gardner, učinila je to noseći Creed Fleurissimo. Miris, iz cenjene porodične mirisne kuće. Princ Renije za svoju nevestu naručio je ovaj unikatni parfem koji je oponašao njen bidermajer, a sadržao je note bergamota, tuberoze, firentinskog irisa i bugarske ruže.

Elizabet Tejlor – Jean Desprez Bal a Versailles

Danas svako poznatije ime ima i svoju liniju parfema, ali Liz je bila jedna od pionirki te industrije kada je lansirala svoje revolucionarno carstvo parfema, proizvodeći mirise poput White Diamonds, Forever i Passion. White Diamonds i danas ostaje najprodavaniji miris slavnih svih vremena. Međutim, ranije je Liz nosila Jean Desprez Bal à Versailles, orijentalni miris s notama ruzmarina, cveta narandže, sandalovine i vanile, stvoren 1962. godine. Elizabet ga je nosila na snimanju Kleopatre, a miris je takođe poklonila Majkl Džeksonu, koji ga je nosio do kraja života.

Natali Vud – Jungle Gardenia

Večna obožavateljka nežnog, romantičnog cveta gardenije (na njenom nadgrobnom spomeniku postoji čak i gardenija), Natali Vud je nosila ovaj parfem koji je prvi put dobila na poklon od Barbare Stenvik tokom snimanja filma ‘Nevesta u čizmama’ 1946. Poznat kao ‘najegzotičniji miris u svetu’, originalni parfem sadržao je note gorke narandže, tuberoze i heliotropa. Ove je godine njena ćerka Nataša Gregson Vagner u čast svoje majke objavila moderan miris ukrašen gardenijom, nazvan, jednostavno, Natali, piše Harper’s Bazar.

Princeza Dajana – Quelques Fleurs

Savremenija, ali svakako neizbrisiva ikona, princeza od Velsa prošetala je katedralom sv. Pavla okupana u Quelques Fleurs, cvetni miris s notama tuberoze, ruže i jasmina. Kasnije u životu, princeza Dajana bila je obožavateljka Hermèsove 24 Faubourg, koju je 1995. godine stvorio parfumer Moris Rusel i imenovan po adresi vodeće prodavnice Hermès u Parizu. Osunčan miris sadrži note cveta narandže, breskve, gardenije i ćilibara.

Ava Gardner – Creed Fleurs de The Rose Bulgare

Ova se lepotica nije odvajala od ovog parfema s mirisom ruže koji podseća na bergamot i zeleni čaj, premda je povremeno znala da nosi i Guerlain Mitsouko i lili, Roberta Pigueta.

Ordi Hepburn – Givenchy L’Interdit

L’Interdit – što na francuskom znači „zabranjeno“ – stvorio je Hubert de Givenchy za Odri Hepburn 1957. Širile su se glasine da Odri nije želela da Givenchy pusti miris u slobodnu prodaju, ali je na kraju bio dostupan svim damama šezdesetih godina. Cvetni aldehid, L’Interditove note uključuju bergamot, ružu, jasmin, iris, ljubičicu, narcis i sandalovinu. U kasnijim godinama Odri je nosila Creed Spring Flower, još jedan miris stvoren samo za nju.

Ketrin Hepburn – Guerlain Vol de Nuit

Zaljubljenica u avione, Ketrin Hepburn obožavala je miris Volc Nuit iz 1933. Žaka Guerlaina, koji je stvoren u znak poštovanja prema knjizi Antoine de Saint-Exupéry Night Flight. Isti je autor napisao klasik Mali princ. Drvenast i začinjen cvetni, njegove note uključivale su bergamot, jasmin i vanilu, a bočica prikazuje reljef propelera aviona u pokretu.

Rita Hejvort – Guerlain Shalimar

Često fotografisana prskajući se parfemom, Rita Hejvort obožavala je orijentalni miris Guerlain Shalimar iz 1925. – za koji se pričalo da je nastao kad je Žak Guerlain kao eksperiment bacio vanilu u bočicu proslavljenog mirisa Jicky.

Loren Bekol – Diptyque L’Ombre Dans L’Eau

Ona je obožavala mirise francuske luksuzne parfemske kuće Diptyque Paris, a volela je i miris L’Ombre Dans L’Eau i Opone s mirisom ruže (drveni chypre u kojem su šafran, kim, koža i dim).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar