On je neuredan

Živite s njim već neko vreme. Fin je, pažljiv, volite ga i stvarno vam je lepo s njim. Njemu je, izgleda, takođe lepo s vama: toliko je opušten, da stalno pravi haos. Za sobom ostavlja garderobu, prljavi donji veš tamo gde mu nije mesto, maramice po ćoškovima, prljavu odeću na krevetu i foteljama, blatnjave cipele nasred hodnika… Preko kompjutera je stara potkošulja, a odnekud viri i četkica za zube koju je zaboravio da baci… Dođe vam da provrištite. Drago vam je što je njemu lepo i što je opušten, ali volele biste da prestane da se ponaša kao malo dete i da počisti đubre koje sam napravi, a ne da vi skupljate za njim kao da ste mu majka.

Šta učiniti? Probale ste da razgovarate s njim, ali, iako priznaje da njegovo ponašanje nije u redu – na kraju krajeva, nema pet godina, pa da baš toliko ne ume da se ponaša – ništa se bitno nije promenilo. Vi ga izgrdite, on se pokunji, obeća da će se popraviti i – nastavi po starom. Ponovo skupljate za njim…

Evo male taktike koja uglavnom upali: prestanite da skupljate za njim. Neka se njegov prljav veš taloži po ćoškovima sobe; neka ne može da dođe do kompjutera, jer ga je zatrpao stvarima. Ne očajavajte: preživećete nekoliko dana nereda. Vrlo brzo i njemu će početi da smeta što ne može da dođe do stvari koje su mu potrebne i što mora da se probija kroz naslage zgužvanih stvari da bi pronašao komad relativno čiste odeće.

Ako taktika ne upali odmah, ne očajavajte! Budite uporne – ako želite, zadajte sebi zadatak da saznate ko može duže da izdrži, vi ili on. Videćete: pre ili kasnije, „opametiće se“ – ako ništa drugo, a ono kad mu ponestane čistog veša i ispeglane odeće.

Još jedan mali savet: kad popusti i reši da pospremi nered koji je napravio, nemojte mu pomagati, ma koliko velika gužva bila, jer se može desiti da spremanje prepusti vama, pod izgovorom da je zauzet. Jednom kad uvidi čemu vas je izložio, ukoliko mu je stalo do vas, neće to skoro ponoviti.

Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.