One vole pivo

Zamislite sliku: krigla dobrog, jakog piva i veselo žensko lice uz nju. Ovakav prizor, mada privlačan, retko je deo predstava o ženskoj zabavi. Tradicionalno se ispijanje piva, uz zadimljenu atmosferu paba i bučno ponašanje prijatelja, vezivalo za muški deo populacije, dok su ženama bila prepuštena slatka „ženska“ pića u vidu martinija, raznih likera ili (za ozbiljnije) vina. Međutim, i ova predrasuda – odricanje „pivskog postojanja“ ženi – uspešno biva razbijena u savremenoj kulturi.

Jedna od pohvalnih inicijativa za pravosnažno vraćanje prava na pivo ženama potiče od Pole Voters (Paula Waters), Engleskinje koja vodi kampanju CAMRA (The Campaign for Real Ale). Ujedno, ona je i prva žena na ovoj funkciji koja zastupa interese 67.000 članova udruženja CAMRA (naravno, ljubitelja piva).

Zvaničan stav kampanje je, između ostalog, uperen protiv uvreženog i zastarelog shvatanja o tome kako je pivo rezervisano samo za „dečke“. Naprotiv, proizvođačima piva nedostaju strategije koje će privući ženske potrošače (u većem broju) female-friendly pivu, opisanom simpatičnom igrom reči kao fem-ale. Naravno, dobar marketing, uz dobar ukus „ženskog“ piva – ključ je šire distribucije ovog pića među ženama.

CAMRA je sprovela istraživanje zašto žene generalno manje konsumiraju pivo na uzorku od 500 osoba ženskog pola. Glavni razlog (30% odgovora) glasio je: „Nijedan od mojih prijatelja ne pije pivo.“ Za ovim sledi odgovor kako kampanje za prodaju piva nisu namenjene ženama (17% ispitanica).

Žene nesumnjivo vole pivo, mada je ono uvek ulazilo na mala vrata (tj, ispijanje piva se ne vidi kao pravo damsko ponašanje, šta god to bilo). Ipak, 2.500 različitih ukusa piva (koliko se pretpostavlja da postoji na svetu) dovoljno je dobar razlog da se zaobiđe nerazumevanje zvaničnih kompanija i uživa u hladnom pivu, posebno u vrelim letnjim danima. Naravno, u atmosferi neke dobre pivnice i u društvu istomišljenica…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.