U trendu

Oni bi da dođu, vi ne biste

Nije nimalo prijatna situacija kad ljudi praktično sami sebe pozovu da dođu u goste kod vas, a još je i manje prijatno kad osećate da vas iskorišćavaju. U takvim situacijama, ne bi trebalo da se stidite da jednostavno odbijete – radi se ipak o vašoj nepokretnoj imovini, u koju možete da primite ili ne one koje vi odaberete.
Recimo, imate vikendicu u kojoj rado boravite s mužem i decom. Volite da se malo sklonite iz grada, da deca budu na svežem vazduhu i bez prilike da po ceo dan sede za kompjuterom, i vama i vašem mužu takođe prija ta promena. Međutim, imate poznanike koji vas tokom takvih prilika redovno zamole da, sa svojom decom, odsednu u slobodnoj sobi u vašoj vikendici. Vi ste ih dosad puštali, ali vam se to ne sviđa, jer ih slabo poznajete, a i nisu neki gosti, samo prave nered, a ništa ne pospreme ni za sobom ni za svojom decom, kao da su u hotelu. A opet, bilo bi vam neprijatno da samo odbijete, kad već imate tu sobu koju ne koristite.
Ne treba da vam bude neprijatno da odbijete ljude koji vam se nameću. Radi se o vašoj vikendici, ne njihovoj. Što se slobodne sobe tiče, i ona je vaša, da je iskoristite da pozovete vama drage osobe da budu kod vas, ili da je ne koristite uopšte, već kako je vama i vašoj porodici po volji. Plus, ne zaboravite da vam ta vikendica služi za odmor i opuštanje, a teško da možete da se odmorite i opustite kad morate da spremate za nezvanim gostima. Sasvim je moguće da ne mogu da se stvarno opuste ni vaš muž ni deca, tako da ćete, ako ne prihvatite neželjene goste, zaštititi i njih – valjda su vam oni važniji od toga šta će ti poznanici misliti o vama.
Šta učiniti? Sledeći put kad vas pozovu da pitaju mogu li da odsednu u vašoj vikendici, odgovorite im da, nažalost, ovog vikenda ne možete da ih primite. Nemojte im pružati nikakva objašnjenja, niste dužne da to učinite. Postupak ponovite koliko god puta bude bilo potrebno, pre ili kasnije će shvatiti da ih ne želite u svojoj vikendici. A šta ako oni i ne zovu, nego samo dođu na vrata? I tada im recite da ne možete da ih primite, i prepustite im da se vrate kući ili da se snađu za smeštaj negde drugde. Ako bude neophodno, i taj postupak ponovite. I, kad vas uhvati griža savesti, setite se da to činite kako biste zaštitile sebe i svoju porodicu od nametljivaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.