U trendu

„Opasni“ automobili

Razne neprijatne šale koje se tiču žena vozača odavno su ušle u repertoar viceva, ali i izjava koje se mogu čuti u svakodnevnom životu. Usled te navodne ženske nesposobnosti vezane za upravljanje kolima, mnoge žene zaista izgrade otpor, pa i strah kada je upravljanje kolima u pitanju.

Sa druge strane, neka istraživanja pokazuju da su mnoge stvari iz domena tehnologije napravljene tako da odgovaraju muškarcima. Jedno od najskorijih ukazalo je na to da su sedišta automobila dizajnirana na takav način da u slučaju udesa anatomski više pogoduju zaštiti muškarca.

U samom početku, naravno, niko nije obraćao pažnju na takve „detalje“, budući da su muškarci predstavljali glavni deo vozačke populacije. Do ovog zaključka došao je profesor Ričard Džentl (Richard Gentle) sa Notingem Trent univerziteta. Nakon petogodišnjeg timskog istraživanja, on je dizajnirao napravu koja treba da omogući bolju zaštitu od povreda prilikom udesa. Sprava, istina, još uvek nije „realizovana“ – zasad postoji kao kompjuterski model.

Postoje još mnogi detalji koji bi mogli biti redizajnirani za žene, ali takvi projekti zahtevaju pre svega ulaganje novca, dok industrija automobila kao ciljnu grupu obeležava prevashodno muškarce. Sa druge strane, nove generacije devojaka bolje funkcionišu kada je vožnja u pitanju, pa će potreba za female-oriented spravicama i tehničkim pomagalima „jednog dana“ biti šire prepoznata. Ugradnja naprave koja će smanjiti povrede prilikom udesa sasvim je dobar početak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.