U trendu

Oprezno s teflonom

Uprkos brojnim upozorenjima, teflonsko posuđe je i dalje veoma popularno. Kako i ne bi bilo kada vam omogućava da s malo ili nimalo masnoće pripremite omiljene poslastice? Nema ni toliko dosadnog lepljenja za tiganj, zagorevanja… Ipak, na upozorenja bi trebalo obratiti pažnju, jer ako se ne upotrebljava veoma pažljivo, teflonsko posuđe može izazvati simptome slične gripu, zagaditi okolinu otrovnim isparenjima, pa čak i povećati rizik od kancera.
Nije neophodno da pobacate sve teflonsko posuđe koje imate, ali bilo bi dobro da znate kako da ga upotrebljavate a da ne ugrozite svoje zdravlje, zdravlje svojih ukućana, kao ni okolinu. Problem s teflonom je to što se na visokim temperaturama razgrađuje njegov zaštitni sloj. Tada se oslobađaju čestice i gasovi koji, kada se ukombinuju, u blažim varijantama mogu izazvati simptome slične gripu, u nešto težoj varijanti trovanje svih ptica koje se nađu u neposrednoj blizini, a u najtežoj kancer različitih delova tela.
Preporuka za upotrebu je sledeća: kao jedno, nikada ne zagrevajte prazan tiganj. Isparenja koja izazivaju probleme razvijaju se na visokim temperaturama (oko 190 stepeni Celzijusa). Ako u tiganj pre zagrevanja sipate vodu ili masnoću (ne mora mnogo, dovoljno je da prekrije površinu) i zagrejete ga na srednju temperaturu, problematična isparenja se neće stvarati.
Efekat sličan teflonu možete dobiti i s običnim tiganjem. Kako? Tako što ćete ga prvo zagrejati, a zatim dodati malo ulja (maslinovog, recimo) i na tome pržiti. Šefovi kuhinja čak radije upotrebljavaju ovakav metod nego teflonsko posuđe, jer smatraju da teflon ubija ukus hrane.
Dakle, ako ćete koristiti teflon, budite oprezne – to što se hrana neće zalepiti za tiganj stvarno nije vredno toga da se razbolite vi ili neko od vama dragih osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.