Opstanak na poslu (2)

Ipak, jednom stečene navike ne daju se lako izmeniti. Ukoliko ste dosad funkcionisali po principu „moje znanje je moja najveća vrednost“, a drugi, s manje kvaliteta, napredovali lakše i brže, vreme je da menjate strategiju ophođenja. Znači, morate razmotriti alternativne načine ponašanja koji će dovesti vašu „zvezdu“ do punog sjaja i staviti vas u fokus pažnje odgovarajućih osoba.

Pre svega, valja se potruditi oko sopstvenog predstavljanja i onoga što se naziva nastupom. Osobe čiji je pristup drugima ubedljiv mogu da plasiraju čak i polovično znanje o nekom predmetu a da pri tom barataju različitim vrstama blefa. Naravno, ne treba prodavati neistine, ali svakako treba zaodenuti svoj govor i nastup u jedno privlačno ruho.

To nije nimalo lak posao, jer treba vežbati, kao i isprobati različite strategije ponašanja i ophođenja prema drugima: s druge strane, jednom usvojeni i funkcionalni principi obezbediće vam bolji status i veću primetnost u odnosu na manje uvežbane. Pokušajte da se pomalo „igrate glumice“ i da pridodate svom nastupu jednu ne preterano naglašenu ali prisutnu notu teatralnosti. U tom slučaju će vas slušati s većom pažnjom. Ukoliko ste dovoljno dobro usavršili ubedljiv govor i autoritativan nastup, mnogi problemi (poput neprimetnosti, tavorenja na istom radnom mestu, konstantnog zaobilaženja od strane nadređenih) sami će nestati.

Zatim, vaše (nesumnjivo genijalno) postojanje ipak nije dovoljan razlog za opstanak u grupi. Koliko god da imate visoko mišljenje o sebi, na poslu ipak ne funkcionišete kao pojedinac, već kao deo tima. Naučite da se saobrazite sa zahtevima koji se postavljaju pred vas i da budete maksimalno kooperativni. Naravno, ne treba se pretvoriti u žrtveno jagnje, ali isto tako treba pokušati da se pruži maksimum saradnje i dobre volje. To neće umanjiti sliku o vama kao samostalnoj jedinki već će, naprotiv, dodati još jedan kvalitet spisku vaših dobrih osobina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.