U trendu

Osećate da ne postižete dovoljno

Nije nimalo redak osećaj da ne radite dovoljno toga, da ne postižete dovoljno – i taj osećaj uglavnom ima mnogo više veze sa (često nerealnim) očekivanjima nego s time koliko ste stvarno uradile. A onda dolaze frustracija, nedostatak samopouzdanja, razočaranje u samu sebe – i sve to zbog nerealnih očekivanja koja su, sasvim moguće, nametnuta sa strane.
Pogledajte samo sliku uspešne žene kakvu mediji serviraju. Treba da budete žena od karijere, brižna majka nekoliko dece, uzorna domaćica, da izlazite i ludujete s prijateljicama, da ste uvek tip-top sređene, nasmejane i raspoložene, volontirate na nekoliko mesta (humanitarni rad je veoma važan), a imate i poneki hobi koji vam odlično ide i pomaže vam da se nakon ostalih obaveza opustite. A, da, stižete i da se dovoljno naspavate i da se redovno i pravilno hranite i da se dobro negujete. Sve to u ovom našem svetu, u kome dan ima dvadeset i četiri sata.
Uz takvu sliku i uz večite pokušaje da uglavite još i ovo i ono u već pretrpan raspored, naravno da ćete osetiti da ne postižete dovoljno. Čak i ako vaša slika uspeha nije takva, opet ćete osećati da ne postižete dovoljno, jer još uvek ima da se uradi i ovo i ono, a niste stigle ni da… I večito razmišljate o onome što niste stigle da uradite – ono što ste uradile ste uradile, šta još o tome ima da razmišljate?
Razmislite o tome, ipak, povremeno. Po potrebi, uzmite i olovku i papir ili vodite dnevnik. Redovno zapisujte šta ste sve uradile u toku dana na poslu, oko kuće, dece, voljene osobe. Pričale ste s majkom. Razgovarale s prijateljicom i utešile je. Ugrabile ste petnaest minuta da prošetate po lepom vremenu. Pročitale ste tu-i-tu zanimljivost. I tako redom. Zapisujte i sitnice – i te sitnice su nešto što ste uradile.
Joj, koliko bi tu imalo da se piše! Da – jer ste sve to uradile. Da ništa ne postižete ili da slabo šta postižete, ne bi trajalo ni tri minuta da sve to popišete, zar ne?
Postupak sa zapisivanjem ne morate stalno da ponavljate. Ponovite ga po potrebi, onda kad osetite da nedovoljno postižete – zapišite šta sve jeste postigle i podsetite sebe koliko sati sadrži jedan dan. Videćete da postižete mnogo, a, moguće, videćete i šta vam je u onome što radite višak i šta bi moglo da bude zamenjeno nečim što bi vam pružilo bolji osećaj postignuća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)