U trendu

Osećate se izolovano (1)

Danas postoji sve više načina da se povežete s drugima – a opet, sve je više ljudi koji se osećaju usamljeno i izolovano, što vremenom dovodi do toga da se osećate sve lošije, moguće je zapasti i u depresiju, kao i da vam oslabi imunitet. Srećom, ne mora da bude tako, možete da pomognete sebi.
Za početak, nemojte da poredite svoj život sa životom drugih ljudi. Pored toga što su oni oni, a vi ste vi, o njihovim životima ionako imate samo delimičnu sliku. Baš kao što se vi nećete okačiti prvom neznancu oko vrata i zaplakati kad se loše osećate, već ćete se, makar i usiljeno, nasmešiti i praviti da je sve u redu, slično će se poneti i drugi. To što vidite zaljubljeni par kako se grli na klupi u parku ne znači da se kod kuće ne svađaju. To što vidite nekoliko prijateljica kako se smeju u kafiću ne znači da se sve one stvarno dobro provode. Ne kažemo da je svima život crn, samo da vi, posmatrajući, ne možete da znate tačno kako je drugima, niste u njihovoj koži, pa je prema tome besmisleno zaključiti da je svima super, samo je vama grozno.
I mediji tu imaju svoju ulogu – i te kako mogu da utiču na vaše viđenje sopstvenog života. Sve priče po medijima vam nešto predstavljaju, a to što vam predstavljaju ne mora da bude tačno. Pod medijima mislimo kako na televizijski program, serije i slično (ne, život ne ide kao u nekada popularnoj "Dinastiji", gde su svi večito ili po sudnicama ili po bolnicama i proživljavaju teške drame) već i na rijaliti šou, postove na blogovima, statuse na Fejsbuku i slično. Svako vam nešto prikazuje, što može, ali i ne mora, da bude istinito, plus vam prikazuje jedan deo, pa ne možete da znate kakva je cela slika, možete samo da nagađate.
Prihvatite činjenicu da je normalno da se bar ponekad osećate usamljeno. Niste nikakav uvrnut primerak ljudske vrste ako se osećate usamljeno, niti ste otpadnik od zajednice. I, definitivno niste jedine koje se tako osećaju – mnogo ih je koji se osećaju baš kao i vi. U svojoj usamljenosti, niste same.
Pronađite nešto što volite da radite, a zatim pronađite i ljude koji vole da rade to isto, i u redovnim intervalima se zajedno s njima bavite time. Da, toliko je jednostavno. Ne kažemo da će vam svi oni biti srodne duše, ali zajednička akcija zbližava, i osećaćete se manje izolovano.
Strpljenja! Za razvijanje pravog prijateljstva potrebno je vreme, nije ga moguće kupiti u supermarketu kao polugotovo jelo i onda ga samo bućnuti u šerpu punu vruće vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.