Oskudica i rana menopauza

Početak, simptomi i oblik menopauze razlikuju se kod većine žena. Kada će menopauza nastupiti, recimo, ne zavisi samo od genetike već i od sredine, ishrane i niza drugih specifičnih faktora. Najnovija istraživanja ovom nizu uticaja pridodaju još jedan: finansijsku situaciju. Na osnovu dobijenih rezultata, naime, sledi da menopauza ranije nastaje kod žena koje su u detinjstvu, ili docnije, iskusile težu materijalnu oskudicu.

Sama činjenica siromaštva, naravno, nije jedini uzrok ranije menopauze: sa njenim početkom skopčani su stres, kao i lošija ishrana, što sve vodi ranijem ispoljavanju simptoma. Tim istraživača koji je predvodila Lorin Vajz sa Bostonskog univerziteta sproveo je istraživanje nad 600 žena, starosti između 36 i 45 godina. Nijedna od žena nije bila u menopauzi na početku istraživanja, koje je trajalo tri godine.

Pokazalo se da žene koje su trpele oskudicu u nekom životnom periodu, prosečno godinu dana ranije ulaze u perimenopauzu u odnosu na one koje nisu imale znatnijih finansijskih poteškoća. Njihova perimenopauza nastupa najčešće oko 44-te godine, dok verovatnoća ranijeg početka iznosi oko 80%.

Istraživanje, međutim, nije pokazalo zašto se to dešava: postoji pretpostavka da je u pitanju kombinacija negativnih faktora koji slede uz siromaštvo, kao što je stres, izloženost toksinima ili nadekvatna telesna težina. Ova „loša“ kombinacija utiče na jajne ćelije žene, i izaziva prerani prestanak ovulacije. Sama menopauza pak može biti kontrolisana, a njeni propratni simptomi redukovani blagovremenim posetama lekaru i eventualnom upotrebom prepisane hormonske terapije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.