U trendu

Osloboditi se pogrbljenosti

Pogrbljenost je danas prilično česta, a pravilno držanje nemaju uvek ni oni za koje biste očekivali da im je u opisu radnog mesta da paze na izgled, kao što su filmske zvezde (pogledajte samo Hilari Svonk, inače lepu ženu, ali nepravilnog držanja). Četiri su glavna faktora koja dovode do pogrbljenosti i svakom od njih se može „doakati“.
Jedan od najčešćih razloga za pogrbljenost kod žena je, verovatno pogađate, torba. Torba koju svakodnevno nosite sa sobom na posao ili u grad ne bi smela da bude teža od deset odsto vaše telesne težine, inače ćete se saviti noseći je. Dakle, izmerite koliko vam je teška torba i ako je teža od jedne desetine vaše sopstvene težine, pažljivo pregledajte njen sadržaj i izbacite sve što vam nije zaista neophodno. A ako ipak morate da nosite sve te stvari, pokušajte makar da nabavite torbu sa širokim kaišem (to će smanjiti pritisak na rame) i često menjajte rame na kojem je nosite.
Vežbe snage su izuzetno bitne za dobro držanje, ali ih mnoge žene izbegavaju bojeći se njihove težine. Ne brinite, nije neophodno da radite nikakve prenaporne vežbe – to mogu biti i lagane pilates ili joga vežbe, a može da pomogne i ples ili kik-boks. Vežbe koje će vam pomoći za pravilno držanje tela su one za mišiće gluteusa, stomaka, karlice i kukova, jer su to mišići koji, između ostalog, služe i kao potpora za vaša leđa. Dodatna prednost ovih vežbi, pored ravnog stomaka i lepe guze, jeste i što ćete retko imati problema s bolovima u leđima, barem ako vežbe redovno radite.
Ukoliko mnogo vremena provodite sedeći za kompjuterom, i to u nepravilnom položaju (kao što većina čini), počećete da ličite na kornjaču – ispružate vrat da biste videli ekran, pa vam se ramena zaokruže i izgledate zgureno. Potrudite se da sedite pravih leđa i da vam je ekran postavljen u visini očiju, jer kornjača izgled može postati trajan – a mada kornjačice mogu da budu slatke kao kućni mezimci, teško da želite da vi izgledate kao kornjača kojoj glava viri ispod oklopa.
I vaše cipele mogu doprineti pogrbljenosti. Ako svakodnevno nosite visoke potpetice, saviće vam se kičma. S druge strane, ni potpuno ravne cipele nisu dobre, jer kad njih nosite, karlicu isturite napolje, pa vam držanje postane nepravilno. Najbolje su cipele s potpeticom između dva i pet centimetara, one su najudobnije i omogućavaju najpravilnije držanje, to jest, da zabacite ramena i uvučete stomak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)