Otečeni kapci: obratite pažnju

Uh, baš je bila luda žurka! Popili ste koju više (zapravo, mnogo „kojih više“); kao što bi vaša majka rekla, „bančili“ ste cele noći i probudili se mamurni, sa glavoboljom i neprijatnim ukusom u ustima. Umili ste se, oprali zube, doručkovali i popili kaficu i ponovo oprali zube. Osećate se mnogo bolje, jedino vas nervira što su vam očni kapci toliko otečeni. Dobro, znate i same da to nije ništa neobično posle tako lude noći. Proći će i to, kad se stvarno dobro ispavate, a u međuvremenu imate previše posla da biste se brinule o tome.

U pravu ste; ukoliko se niste baš naspavale, ili ste loše spavale, možete se probuditi s otečenim kapcima i to zaista nije ništa zbog čega bi trebalo da se zabrinete. Ako imate vremena, stavite na kapke obloge od kamilice – one smanje otok, posle se lepo ispavate i gotovo. Međutim, ukoliko se nekoliko dana zaredom probudite s otečenim kapcima, a niste legle kasno, niti ste dugo sedele u zadimljenoj prostoriji, to bi već mogao da bude znak za uzbunu. Naime, otok na očnim kapcima znači da postoji zastoj tečnosti u organizmu; ne tako retko, uzrok tog zastoja je neki poremećaj u radu jetre ili bubrega, a to već nije nimalo neozbiljno.

Za prvu pomoć i dalje vam mogu koristiti oblozi od kamilice; oni će i u ovakvim slučajevima smanjiti otok. Međutim, ako otok nastavi da se vraća, znači da uzrok nije jedna neprospavana noć niti su to oči prenadražene dimom, već, moguće, nešto mnogo ozbiljnije, pa biste svakako morale da se javite lekaru. Bez panike! Ukoliko nikakvih drugih tegoba nemate (samo otečene kapke), čak i ako je nešto ozbiljno uzrok tih otoka, stvar ste uhvatile na početku, tako da će sve najverovatnije moći da se reši bez trajnih posledica.

Razume se, ukoliko se zaista odmah javite lekaru. Zato, ne oklevajte i sve će biti u redu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.