Otkrijte toplu vodu

Topla voda je, naravno, odavno otkrivena, ali nije svima poznato za šta bi sve mogla da se koristi. A može, kao hidroterapija, da vam pomogne prilikom mnogih tegoba – ovog puta navodimo tri veoma česte.
Bolovi u vratu dešavaju se skoro svakom, između ostalog i kao posledica dugog sedenja za pisaćim stolom ili kompjuterom, ili usled dužeg boravka na promaji. Tada može da pomogne takozvano japansko tuširanje, koje će vam ublažiti napetost mišića vrata i poboljšati protok krvi. Prvo na vrat stavite mali frotirski peškir (on će omogućiti da se toplota ravnomernije širi i zaštititi vrat), a zatim što je moguće toplijom vodom (ipak, nemojte da dobijete opekotine), što jačim mlazem, tuširajte vrat oko pet minuta.
Čest problem su i večito hladne ruke kao posledica loše cirkulacije. Da biste ga rešile, potrebne su vam dve posude, jedna s vodom temperature između 35 i 40 stepeni, druga s vodom temperature od 18 stepeni. U vodu je korisno dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina ili kašičicu tinkture arnike. Ruke naizmenično držite u toploj vodi (oko dva minuta) pa u hladnijoj (oko pola minuta). Kad završite ovaj postupak, dobro obrišite ruke i namažite ih masnom kremom.
Prehlada je još jedna od čestih gnjavaža. Da bi se ublažila opšta nelagodnost, pomoći će kupka za noge. Potrebna su dva lavora, jedan s vodom temperature oko 38 stepeni, drugi s vodom temperature oko 23 stepena. Pet minuta noge držite u toploj vodi, pa pola minuta u hladnoj. U vodu može da se doda nekoliko kapi ulja ruzmarina ili eukaliptusa, prethodno rastvorenih u pola čaše mleka. Postupak se završava dobrim ispiranjem nogu toplom vodom.
Svi postupci koje smo naveli najefikasniji su ako se primenjuju uveče, pred spavanje. Nakon toga ćete se ujutro osećati kao preporođeni, ili će vam bar biti malo lakše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.