Otkriveno u kojim godinama je najbolje da žena zatrudni

Neke žene smatraju da su zatrudnele prerano, druge čekaju da se sve kockice u njijovom životu poklope kako si se odlučile da zasnuju porodicu. Malo koja žena nije svesna svog biološkog sata i činjenice da su joj šanse da zatrudni manje s godinama. Ali da li zaista postoji pravo vreme da zatrudnite?

Iako su žene u dvadesetim u plodnom stanju, ova decenija nije idealno vreme za žene da se bave trudnoćom i roditeljstvom, kažu stručnjaci. Mnoge žene u ranim tridesetim još nisu spremne da budu mame. Zato se većina stručnjaka i mama slaže da ne postoji savršeno doba za trudnoću.

Naravno, optimalno eme da žena zatrudni je ono vrijeme kada je spremna, fizički, emocionalno, mentalno i finansijski i to vreme varira od žene do žene.

Žene u dvadesetim i kasnim dvadesetim godinama su najplodnije, ali većina njih u tom periodu nisu spremne da budu majke i brinu se o detetu. To je balans između ženine fizičke zrelosti i onoga što se dešava u njenom životu, pojašnjavaju stručnjaci, a prenosi Klix.ba.

S druge strane, prema rečima istraživača, novo zlatno doba za rađanje je do 35. godine života jer je idealno u medicinskom smislu. Tomasa Molinar, endokrinolog i specijalista za neplodnost Asocijacije reproduktivne medicine iz Nju Džersija kaže da će žene koje se odluče da decu rode između 20. i 35. godine života imati zdravije i lakše trudnoće.

Nažalost, istina je da plodnost kod žene počinje znatno da opada sa 32 godine, a još brže sa 37 godina. Međutim, čak i tada je moguće ostati u drugom stanju naročito uz pomoć veštačke oplodnje, napominju lekari. Za mnoge žene, idealne godine za veštačku oplodnju su između 35. i 42. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.