U trendu

Ozbiljno shvatati sopstvene reči

Još u detinjstvu nam kažu da treba da budemo oprezni kad nešto kažemo i da treba držati datu reč, i to u principu, barem teoretski, svi prihvatimo. U praksi, međutim, malo ko će tako i da postupi – a kršenjem tog pravila veoma se narušava sopstveni kredibilitet.
Recimo, neko vam kaže da će nešto biti obavljeno do četvrtka. To može biti majstor koga zovete pa je zauzet, ali će potrebno da uradi do četvrtka; može biti vaš saradnik s kojim radite na nekom projektu; vaš šef, koji treba da vam dostavi podatke potrebne za obavljanje posla koji vam je zadao; vaš podređeni, kome ste poverili neki zadatak; vaša drugarica koju ste zamolili da vam nešto uradi, vaš partner… I, došao je četvrtak, a to nešto nije obavljeno, nabavljeno ili šta je već trebalo. Možda čekate tu osobu, a možda joj se odmah i javite i pitate šta se dešava – u ovom drugom slučaju najčešće ćete čuti neko obrazloženje, nekad i izvinjenje, i dobićete novo obećanje s novim rokom. Taj novi rok će možda biti ispoštovan, a možda i neće. A ta osoba će, zbog toga što se na njenu reč ne možete osloniti, u vašim očima izgubiti kredibilitet.
Da ne bude zabune: ta osoba vam nije rekla da se nada da će uspeti to da uradi do četvrtka, ali da ne može da garantuje, jer ne zavisi samo od nje. Nije rekla ni da misli da će biti urađeno do četvrtka, ali se može desiti da kasni. A nije rekla ni da će dati sve od sebe da to bude završeno do četvrtka. Rekla je da će do četvrtka biti gotovo, tim rečima. Da je nagovestila da je taj dan okviran, da se može desiti kašnjenje, to bi bila druga priča i vi biste sve drugačije planirali. Ali, nije. Zato više nemate poverenja u njenu reč.
Potpuno ista stvar se dešava i kad vi kažete da ćete nešto sigurno uraditi do tad-i-tad, a kasnite ili ne uradite to uopšte. Gubite kredibilitet. Kao što ga gubite i ako kažete da ćete nešto sigurno obaviti (ne kažete rok), a onda to nikako da bude urađeno i stalno (ako vas zovu i pitaju za to) dajete objašnjenja zašto još nije gotovo i obećavate da će biti, sigurno (a, recimo, to vam se uopšte ne radi i nadate se da će osoba koja vam to traži zaboraviti ili odustati). Usled ovakvog ponašanja gubi se kredibilitet i ljudi vas upamte kao nepouzdanu osobu – na taj način vas može videti šef, poslovni saradnik, klijent, prijatelj… Sve to može dovesti do gubitka posla ili loše pozicije na poslu, do gubitka ili slabljenja prijateljstva. Dakle, pažljivo merite reči: ako niste sigurni da nešto možete da obavite u određenom roku, nagovestite to, nemojte uveravati da će biti urađeno pa omanuti.
A šta ako ste sigurni da možete to da obavite i zato se tako izrazite, a onda iskrsne nešto nepredviđeno? Tome služi telefon ili elektronska poruka – javite da će zbog toga-i-toga doći do odlaganja, izvinite se i date novi rok, za koji verujete da ćete moći da ga ispoštujete ili, i to se može desiti, kažete da vam je žao, ali s obzirom na promenjene okolnosti, zaista ne znate kada ćete moći da uradite traženo. Sagovornik se u tom slučaju može opredeliti da uslugu zatraži od nekog drugog, ali vi nećete izgubiti na kredibilitetu, i nova saradnja s tom istom osobom biće moguća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.