U trendu

Pamćenje petogodišnjaka

Na pitanje: „Da li bolje pamte petogodišnjaci ili odrasle osobe?“, većina bi odgovorila: „Odrasle osobe, naravno“, ali istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima petogodišnjaci imaju znatno bolje pamćenje nego odrasli.
O kakvim se slučajevima radi? O onim kada sakupljeno znanje – ono koje ima odrasla osoba – smanjuje oštrinu memorije. To se dobro videlo na testovima na kojima su ispitanicima (odraslim osobama i petogodišnjoj deci) ovlaš pokazane slike životinja. Pokazalo se da su petogodišnjaci (zapravo, deca koja su u proseku imala pet godina) u 31 posto slučajeva mogli da tačno prepoznaju te slike, dok je odraslima to uspevalo u samo sedam odsto slučajeva.
Kako je to moguće? Zar nemaju petogodišnjaci slabiju koncentraciju nego odrasle osobe? Generalno uzev, da, ali u ovom ispitivanju se radi o nečem drugom. Naime, ako je na slici bila mačka, odrasli bi ovlaš pogledali, zaključili da se radi o mački, i prestali da obraćaju pažnju na detalje. Deca su, međutim, obraćala više pažnje na detalje, dok je njihov mozak ispitivao sličnost slike mačke s mačkama viđenim u prirodi – i zato su i pamtila više. I tako za svaku pokazanu sliku.
Rezultat ovog testa ne govori ništa zaista negativno o pamćenju odraslih – oni su tokom života upamtili jako mnogo toga, i mozak im se ne zadržava na detaljima za koje ne deluje kao da su od suštinskog značaja (a od suštinskog je značaja ono što je povezano s preživljavanjem). Deca, zbog nedostatka već stečenog znanja, i ne znaju šta bi bilo od suštinskog značaja, pa će tako obraćati pažnju na sve, dok se i njihov mozak, kako odrastaju, ne napuni informacijama koje poseduju odrasle osobe. Samo je, eto, zanimljiv podatak da se nekad može desiti da malo dete upamti više od odrasle osobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar