Patike po vašoj meri

Rešile ste da se bavite sportom, pa su vam potrebne patike. Možda ne planirate nikakvu sportsku aktivnost, ali volite udobnost koju patike pružaju, pa zato planirate nabavku. U oba slučaja postoje neka pravila kako da odaberete one prave patike; one koje će vas dugo služiti, biće vam udobne i na koje nećete imati nikakvih pritužbi – prava obuća za uživanje i opuštanje. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Upoznajte sebe, to jest, za ovu priliku je dobro da znate karakteristike svojih stopala. Pogledajte stare patike i kako ste ih istrošili: da li su izlizanije sa spoljne ili unutrašnje strane, ili sa obe strane podjednako? Tako ćete znati da li vam je stopalo okrenuto prema spolja, prema unutra, ili imate takozvano neutralno stopalo, pa prema tome birajte obuću. Takođe, postoji veliki broj modela patika; potražite one čija je konstrukcija najsličnija vašem stopalu. To ćete najlakše uraditi tako što ćete ocrtati svoje stopalo na komadu papira i taj papir poneti u kupovinu obuće.

Broj cipela je prilično nesigurna stvar; različiti proizvođači imaju različite kalupe, a pored toga, stopala mogu da se s dobitkom godina i telesne težine izduže i prošire. Zato, makar kupovali apsolutno isti model kao i prošlog puta, obavezno isprobajte patike. To je najbolje učiniti posle podne ili nakon treninga, kada su stopala malo natečena. Ukoliko patike kupujete za neku određenu aktivnost, prilikom isprobavanja budite u čarapama koje ćete nositi prilikom te aktivnosti. Dobra ideja je i da simulirate aktivnost kojom ćete se baviti (trčanje, skakanje, okretanje u mestu…). Ako su vam patike neudobne, ne uzimajte ih i ne obraćajte pažnju na prodavačicino: „Slobodno ih uzmite, odličan je model, uhodaćete se s vremenom!“ Patike ne zahtevaju nikakvo vreme uhodavanja – ako su vam neudobne, takve će i ostati.

Kad stojite, između najdužeg nožnog prsta i vrha patike mora biti prostora za širinu nokta na palcu; osim toga, patika mora da drži petu bez stiskanja. Obavezno potražite očigledne nedostatke, kao što su grubi šavovi u unutrašnjosti (mogu vam naneti plikove i rane), labave tačke (mesto gde će patika ubrzo da „pukne“), nesavršene đonove (naročito opasno ukoliko planirate intenzivnu aktivnost, kao što je trčanje). Nije loše ni da se posavetujete sa specijalistom (traumatologom ili ortopedom) da biste saznali imate li neku nepravilnost gaženja zbog koje vam je potrebna mehanička korekcija (ortopedski uložak).

Na kraju: uživajte u superudobnoj obući!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.