Pažljivo s druželjubivim pozivima

Nemalom broju učtivih ili jednostavno druželjubivih osoba desilo se da, poneseni trenutkom ili zato što je to delovalo pristojno, pozovu na druženje one koje iz ovog ili onog razloga ne bi trebalo pozvati. I time naprave nevolje i sebi i tim ljudima, a neretko i trećoj strani.
Dešava se. Sedite s prijateljima, opuštena je atmosfera, svi veselo pričate. Možda su vam oni domaćini, pa osećate potrebu da uzvratite gostoprimstvo. Ili pred njima slučajno pomenete neko slavlje na koje ćete ići, i bude vam neprijatno, kad ste već to pomenuli, da ne pozovete i njih. Ili već nešto slično. A, recimo, nemate uslove da te ljude ugostite u svom domu ili je to iz nekog razloga nepoželjno (na primer, biće prisutan i neko s kime se oni loše slažu, pa će postati neprijatno za sve prisutne). Ili, domaćini tog slavlja koje ste pomenuli pozvali su vas, ne i svakog koga vama padne na pamet da povedete, nisu predvideli toliko gostiju, a možda te ljude i ne žele u svom domu.
Šta tada? Nekako održati obećanje i ugostiti te ljude u svom domu, ili ih povesti na to slavlje i nadati se da se stvar neće izroditi u nešto suviše neprijatno, da se zbog nepromišljenog poziva nećete zavaditi s nekim, da niko neće biti uvređen? Naći način da povučete poziv – samo, kako to izvesti a da ne uvredite te ljude koji vam ništa nisu skrivili?
Zavisi od situacije. Ukoliko bi ostajanje pri prvobitnom pozivu pretilo da izazove tek blagu nelagodnost, koja može i da nestane ako se svi civilizovano ponašaju, a svi koji će se naći u toj situaciji imaju običaj da budu pristojni, poziv može i da ostane – ko zna, možda od svega ispadne nešto iznenađujuće prijatno. Međutim, ukoliko postoji realna opasnost da stvari postanu zaista neprijatne, a naročito ako se radi o pozivu na tuđe slavlje, onda onima koji su brzopleto izrekli poziv predstoji neprijatnost povlačenja tog poziva. Izvinite se, recite da je nešto iskrslo (dolaze vam majstori da vam nešto sređuju pa nećete moći da primate goste, oni na čije ste ih slavlje pozvali već su sve sredili za taj-i-taj broj ljudi i ne mogu sad da menjaju planove, vaša greška zbog brzopletosti, izvinjavate se), a bio bi učtiv gest i da predložite neko drugo druženje u dogledno vreme.
Hoće li vaši prijatelji biti uvređeni? Ne bi trebalo – brzopletost se dešava, stvari iskrsavaju, vi ste se izvinili… A ukoliko zbog nečeg takvog dođe do prekida prijateljstva, pitanje je koliko je taj odnos ikada zaista bio prijateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.