U trendu

Pegavi mezimac

Jedna od najpopularnijih, bar što se izgleda tiče, rasa pasa jeste dalmatinac. On može da bude jako veseo mezimac, ali nije za svakog – zahteva iskusnog vlasnika i da mu se posveti mnogo vremena. U suprotnom, možete dobiti psa s kojim ne umete da izađete na kraj i koji bi, što je još gore, mogao da vam povredi decu.
Ono po čemu je dalmatinac najpoznatiji jeste pegavo krzno. Krzno bi trebalo da bude kratko, gusto i mekano na dodir. Već će krzno ovog simpatičnog psa biti izazov za vaše strpljenje, jer se dalmatinac linja cele godine. On uživa u temeljnom četkanju (ako ga ne povredite, naravno), ali će se linjati, pa će se linjati, i to se ne može sprečiti. Uz to, njihovo krzno se lepi za sve živo (odeću, nameštaj, zavese…), pa ako volite da vam je kuća besprekorno čista i da blista kao apoteka, ovaj mezimac nije za vas.
Pege na krznu su najčešće crne, mada postoji i varijanta s pegama boje mesa. Odrastao dalmatinac je visok između 54 i 61 cm i težak između 20 i 32 kg; mužjak je nešto veći od ženke. Mladunci se rađaju beli i bez pega, koje dobijaju kasnije.
Što se naravi tiče, dalmatinac je veseo i živahan, potrebno mu je da se puno kreće i jako teško podnosi samoću. Ako će vaš mezimac morati duže da ostaje sam, neophodno ga je za to dresirati od šteneta; ovo nije pas koga možete samo tako ostaviti u dvorištu ili podrumu ceo dan i ne družiti se s njim.
Dalmatinac jako voli da se igra, ali ga je još kao štene neophodno dresirati kako da se ponaša s decom. Čak i dresiranog psa ne bi trebalo ostaviti bez nadzora s malim detetom jer bi ga i nehotice mogao povrediti. Nedresiranog psa ne bi trebalo ostavljati s decom uopšte, jer je ovo rasa trenirana da brani kočije i dete može videti kao suparnika ili nekog ko ugrožava bezbednost. Decu je, takođe, neophodno naučiti da budu oprezna s dalmatincem, da paze da ih ne obori, slučajno ne ogrebe, ne gricne malo jače – za psa je to igra, on ne razume da bi mogao da povredi dete na taj način.
Dalmatinac je inteligentan, snalažljiv i samostalan. Osetljiv je i ne trpi grub trening, upamtiće svaku grubost. Neophodno mu je jasno (ali bez grubosti!) staviti do znanja ko je gazda. S dalmatincem dobro funkcioniše dresura koja uključuje nagrade (ne podmićivanje!), dok se ponašanje koriguje nežno i dosledno. Kombinacija poslastica, igre i pohvale, tim redom, uglavnom se pokaže kao najbolja. Koncentracija mu nije jača strana i povremeno će terati po svome.
Generalno uzev zdravi kao rasa, mnogi dalmatinci s vremenom ogluve. Takođe, mogući su problemi s kamenom u bubregu ili bešici, pa je neophodno posavetovati se s veterinarom o ishrani – uglavnom to bude posebna hrana za pse.
Simpatičnog izgleda, veseli, puni energije i uvek rapoloženi za igru, dalmatinci su super mezimci ako imate dovoljno vremena i energije za njih, kao i dovoljno strpljenja da ih disciplinujete. Ako nemate sve to, bolje je opredeliti se za mirnijeg i manje zahtevnog psa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar