U trendu

Pepeljuga ili Rokfeler? (1)

Na početku meseca život izgleda lepo i zabavno, a velikih problema jednostavno kao da nema. Pogađate – uzrok je plata, ta neophodna finansijska injekcija koja rešava mnoge (ne sve) egzistencijalne situacije. Sa parama u džepu sigurni ste da ćete, bar neko vreme, moći sebi da obezbedite krov nad glavom i sredstva za ishranu. Naravno, tu je i niz prijatnih sitnica – popodnevno kafenisanje sa prijateljima u osunčanim beogradskim kafićima, kupovina nove knjige ili neko treće posebno zadovoljstvo uslovljeno „zveckanjem“ moneta u novčaniku.

Posedovanje para stvara osećaj moći, tim pre što nam otvara put ka ostvarenju potencijalnih želja i potreba. Ipak, sve želje nisu rešive odmah, te je najbolje napraviti spisak onih prioritetnih, čije će ispunjenje ostaviti dovoljnu količinu novca za zadovoljavanje onih neizbežnih svakodnevnih egzistencijalnih potreba.

Mnogi od nas jednostavno smetnu tu činjenicu s uma i bezbrižno se prepuste blagodetima troškarenja. Nakon „ružičaste faze“ uživanja u kupovini i isprobavanja novih stvari/predmeta, ipak sledi otrežnjenje. Ponukani željom da se „ponovite“, uspeli ste da potrošite više od pola plate na samom početku meseca. To znači da vas čeka još dvadeset dugih dana u kojima ćete (uz čaj i biskvite) moći da se dugo i na miru kajete. Da, i da pravite finansijski plan za sledeći mesec.

Da bi se neumereno i neplansko trošenje predupredilo, određeni način ponašanja mora se iskoreniti (ili barem svesti na razumnu meru). Za početak, ne smete sebi dozvoliti da se ponašate kao dete koje se otrglo kontroli i trči po radnji sa igračkama u želji da ih ima sve i odmah. Takvo ponašanje sebi može da dozvoli Majkl Džekson; kad je o vama reč, pravila su mnogo striktnija. U društvu u kom mnogi još uvek brinu o zadovoljenju osnovnih životnih potreba, izvan bilo kakvog luksuza, suludo je otići na rasprodaju u skupu prodavnicu i potrošiti visoku svotu novca na odevni ili kakav drugi pomodni predmet (osim ako niste rešeni da u narednom periodu vodite asketski život zarad lepog izgleda).

U nastavku: pet mini-strategija „odupiranja trošenju novca“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.