Pepeljuga ili Rokfeler? (2)

Razumno trošenje novca ne zahteva odricanje od stvari i sitnica koje vam prijaju: radije mislite o tome kao o racionalizaciji potreba i njihovom svođenju na „zdrav minimum“. Pokušajte da napravite spisak stvari kojih se zaista ne možete odreći (a da se, opet, to ne svede na konsumentske kategorije „kafa i cigare“). Sa dobro razrađenim planom vaša zarada će sigurno moći da traje duže.

Evo nekoliko načina kako ukrotiti potrošački duh:

Obuzdavanje nagona za kupovinom garderobe

Sigurno ste bar jednom u životu doživeli taj osećaj neodoljive potrebe za obnovom odevnog fonda ispred punog i ukusno dizajniranog izloga. Međutim, ukoliko se zaletite i bez mnogo razmišljanja kupite neku stvar na prvu loptu, može se ispostaviti kako nemate sa čim da je nosite. Da biste predupredili takvo traćenje novca, sačekajte dan-dva (a u međuvremenu razmislite o tome da li vam je ta suknja/bluza baš neophodna). Temeljno raščišćavanje ormana i sortiranje izgubljenih, pa ponovo nađenih stvari ubediće vas da i niste toliko beznadežan slučaj kad je reč o izboru odeće.

Smanjivanje upotrebe taksija

Na ulici ste i upravo je počela da pada kiša. U situaciji kada vam je novčanik pun, najlakše je podići ruku i tako rešiti problem mokrih nogu. Još je lakše ponoviti tu odluku nekoliko puta u raznim situacijama (noćno vraćanje kući, kašnjenje). Ipak, sa ovakvim ponašanjem ne treba preterivati. Pokušajte da pratite vremensku prognozu, saznajte režim noćnog prevoza i – prestanite da kasnite.

Kroćenje oblapornosti

Pri kasnom povratku kući do vas su doprli primamljivi mirisi iz obližnjeg kioska. Pica ili hamburger? Ni jedno ni drugo: za zadovoljavanje stomačnih potreba obratite se kućnom frižideru i uz manje masnu hranu sačuvajte pare za nešto bolje.

Redukovanje clubbing-a

Pretpostavimo da ste veliki fan noćnog života u gradu. Tu aktivnost ne treba ukinuti, ali je valja podvesti pod kontrolu. Ne morate posetiti baš svaki session. Potrudite se da se opredeljujete za proverene događaje i da izbegavate mesta na kojima je cena pića proporcionalna ceni (markirane) garderobe.

Ulaganje u budućnost

Iako u lokalnoj klimi sam princip štednje izgleda kao nešto suludo, treba i dalje biti uporan. Razmislite o tome da li vam, možda, predstoji svadba ili važan put na stručni seminar – za sva „zadovoljstva“ tog tipa treba imati neke tajne fondove. Onda sledi školovanje dece, pa (planirani) put na Karibe (doduše, u dubokoj starosti)…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.