U trendu

Perforirane naočare

Vid s vremenom slabi, čak i kod onih koji su „započeli“ sa odličnim vidom. Ipak, taj proces može se usporiti (specijalnim vežbama, pravilnim dnevnim ritmom, posebnom ishranom, promenom osvetljenosti, pravilnim sedenjem…), a moguće je čak i da dođe do poboljšanja vida. U praksi se pokazalo da neke joga vežbe za oči poboljšavaju vid (i smanjuju već postojeću dioptriju), kao i da uz dobre genetske predispozicije, ukoliko redovno radite ove vežbe, do kraja (prilično dugog) života možete da čitate bez naočara. Takođe, postoji i jedna medicinska novotarija koja (bar prema tvrdnjama nekih) poboljšava vid, a to su perforirane naočare.

Ove naočare izgledaju kao tamne naočare sa precizno postavljenim otvorima veličine od jednog do dva milimetra. Kada nosite ove naočare, svetlost se skuplja u snopove, što poboljšava akomodaciju oka i stimuliše mrežnjaču. Ovde ne postoji neophodnost menjanja zakrivljenosti sočiva (drugim rečima, ne morate da menjate naočare), a pomažu da se oštrina vida poveća za 20-50%. Redovnim nošenjem ovih naočara (svakog dana, bar tri sata dnevno, po 40-50 minuta) dolazi do smanjenja veličine zenice i nivoa osvetljenosti u zenici. Svetlost prolazi samo kroz centralnu optičku zonu oka, pa se manje rasipaju svetlosni zraci na mrežnjači oka i povećava se oštrina slike. Drugim rečima: oči se manje zamaraju, jer manje moraju da se prilagođavaju promenama osvetljenja, tako da su ove naočari od velike pomoći kod funkcionalnih poremećaja akomodacije oka.

Ove naočare poboljšavaju vid u slučajevima dalekovidosti, kratkovidosti, astigmatizma, razrokosti, distrofije mrežnjače, intraokularne hipertenzije, velikog opterećenja i zamaranja očiju. Perforirane naočare ne bi trebalo koristiti u slučaju glaukoma.

Pošto je ovaj metod poboljšanja vida i dalje nezvaničan (da ne kažemo alternativan), perforirane naočari se još uvek ne mogu dobiti na recept već se samo mogu poručiti putem telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.