Pionirke digitalne ere

Odnos žena prema tehnologiji, kompjuterima i Internetu veoma je različit: iako u razvijenijim delovima sveta žene hvataju korak sa drugim polom, mnogi tehnološki resursi ostaju namenjeni ekskluzivno muškarcima. To se posebno odnosi na sredine u kojima je pristup kompjuterima i Internetu otežan i ne tako čest. U tim situacijama informatičko obrazovanje biva usmeravano ka muškom delu populacije, dok žene uglavnom nisu ohrabrene da saznaju nešto više o upotrebi novih tehnologija.

Ipak, postoje usamljeni primeri koji uspevaju da iskoče iz tog represivnog okvira. Jedan od takvih, koji je ovog proleća zadivio svet, jeste slučaj Norti Bai (Norti Bai), 55-godišnje Indijke, koja je uprkos svom slabom znanju engleskog jezika i odsustvu prethodnog znanja o kompjuterima uspela da se za kratko vreme obuči da upravlja bazom podataka o vodenim resursima indijske države Radžahstan. Njen cilj, pored održavanja i ažuriranja baze, jeste da se napravi detaljna mapa voda koja bi obuhvatila sve postojeće podatke. Na tom projektu uz Baijevu radi još 3.000 žena (istražuju i prikupljaju podatke u 250 sela).

Na konferenciji koju je organizovao Pres institut Indije (Press Institute of India) Baijeva je izjavila kako ni sama nije verovala da kompjuteri mogu biti od pomoći seljanima, ali da je sada u potpunosti promenila mišljenje. Dodala je da je zadivljena činjenicom da je upotreba tehnologije od nje napravila samopouzdanu i osvešćenu osobu sa građanskom misijom.

Prvi kontakt Norti Bai sa kompjuterima omogućila je nevladina organizacija Social Work Research Centre (SWRC). Svoj opis prvog iskustva Baijeva je dala za BBC: „Na početku nisam znala šta je miš, a šta tastatura; dodatno me je zbunjivalo to što je sve bilo na engleskom. Ipak, sa hindi softverom se sasvim dobro snalazim.“ Sada mnoge lokalne porodice šalju devojčice Baijevoj na obuku: iako se formalno kompjutersko obrazovanje i dalje tretira kao nepoželjno, Norti Bai u svojoj sredini postepeno biva prihvaćena kao role model i time pomera granice (tamo gde je to izgledalo skoro nemoguće).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.