U trendu

Pisanje za žene u Avganistanu

Prosečni časopisi namenjeni ženskoj čitalačkoj publici u najvećem broju slučajeva pokrivaju oblasti poput mode, zdravlja, trača i detalja iz života poznatih ličnosti. Mnogo je manje onih koji, bar u izvesnoj meri, dodiruju druge teme – vezane za kulturu, tehnologiju ili politiku, npr. Takvi časopisi „težeg“ sadržaja najčešće imaju uži krug publike i tretirani su kao ekskluzivni, iako mnogo kvalitetniji u odnosu na široko distribuirane „tračerice“.

U određenim situacijama je, međutim, postojanje čak i najstereotipnijeg ženskog časopisa pozitivna činjenica. Da je tako, potvrđuje primer iz Avganistana, zemlje u kojoj je položaj žena zaista težak, u kontekstu brojnih diskriminacija i restrikcija, ali i skorašnjih dešavanja koja su zemlju dovela do kolapsa. Ipak, dešavaju se određene promene, uistinu male, ali ne i manje važne – jedan od njihovih simptoma jeste i novi ženski časopis „Roz“ (što znači „dan“ na avganistanskom persijskom).

Samu ideju do konačnog stadijuma realizacije sprovela je Chekeba Hachemi, žena koja je osnovala Afghanistan Libre – neprofitnu organizaciju sa sedištem u Parizu koja se bavi pitanjem obrazovanja i ekonomskog razvoja avganistanskih žena. U saradnji sa Lailomom Ahmadi, televizijskom novinarkom iz Kabula, oformljen je tim saradnica. Lailoma je bila prisiljena od strane talibana da se odrekne novinarske karijere, ali je tajno učila engleski i pod pseudonimom uspevala da objavi neke tekstove o problemima Avganistanki. Tekstovi časopisa dotiču različite teme, poput ponovnog otvaranja škola za devojčice, poezije i eseja, ali i pitanja lepote, mode i veza.

Pitanje koje se može postaviti glasi da li je, uzme li se u obzir surova realnost, primereno pisati o „kozmetici, modi i lepoti“ – u situaciji kada mnoge žene nemaju osnovne životne uslove, adekvatno regulisan legalni status i prava. Početni pokazatelj je veoma pozitivna reakcija čitateljki, dok jedna od saradnica – fotograf Marion Ruggieri – tvrdi da je časopis „oblik male slobode“. Neka to bude samo početak daljih sloboda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.