Planinarenje

Neki od nas, kad čuju reč „planinarenje“, odmah pomisle na neke teške uspone, osvajanje Mont Everesta, na nešto što gledamo na filmu, ali baš i ne želimo da se sami u tome okušamo. Međutim, planinarenje postoji i u rekreativnom obliku – manje-više nešto poput organizovanog odlaska u prirodu (u ovom slučaju, na planine, ali ne i obavezno kad na njima ima snega) i jedne dugačke šetnje.

Koristi od ovoga su višestruke: sve koristi od šetnje na svežem vazduhu, plus dodatno jačanje mišića, jer je višečasovno pentranje po uzbrdici ipak teže od polučasovne šetnje pored reke. Naravno, tu je i druženje sa ljudima koji uživaju u istom vidu rekreacije kao i vi, kao i promena okruženja. Sve to radi se uglavnom preko planinarskih društava, nije skupo, a može biti jako lep (i zabavan i osvežavajući) način da provedete vikend van grada. Planinarskih društava ima više, učlanjenje ima simboličnu cenu, a i cene ovakvih izleta su uglavnom dostupne svima.

Šta vam treba? Najvažnije su dobre planinarske cipele – čvrste, nepropusne i neklizajuće, koje se uglavnom nose sa dva-tri para čarapa (jedini način da bez žuljeva i plikova po ceo dan, ako se odlučite za takvu varijantu, hodate po kamenju). Odeća treba da bude topla, udobna i komotna (izbegavajte džins – kad se pokvasi, postaje težak i hladan, a ako ste na kiši nasred planine, nećete baš biti u mogućnosti da se presvučete i osušite).

Ukoliko idete na višednevnu varijantu i nije obezbeđen smeštaj u nekom planinarskom domu, biće vam neophodna i vreća za spavanje. Pored toga, koliko god da traje, potrebni su vam ranac u kome ćete nositi flašu s vodom i nešto hrane (sendviči, nešto veoma slatko i sito, voće). Na alkohol i cigarete zaboravite – naročito na cigarete, od kojih ćete brzo ostati bez daha. Nakit će vam samo smetati, a šminka neće dati vašoj koži da slobodno diše, pa je zgodno da i jedno i drugo ostavite kod kuće – ne idete na modnu reviju.

Ono što je jako zgodno sa planinarskim društvima jeste to što se uvek možete raspitati kod onih koji su već bili na određenom mestu koliko je takav izlet ili pohod fizički zahtevan. Ukoliko nemate iskustva s planinarenjem, predlažemo vam da u početku idete na najlakše izlete, čak i ako ste u dobroj fizičkoj formi – tako ćete najbolje videti kakva vam odeća, obuća i oprema najviše odgovaraju i na kom delu tela bi eventualno trebalo da „poradite“.

Lepo se provedite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.