U trendu

Planiranje dečjih obroka unapred

Uglavnom svi znamo, otprilike, kakva hrana je zdrava i kako bi trebalo da se hranimo. I mi i naša deca. Međutim, od umora i previše obaveza neretko ne uspevamo da se hranimo na takav način – a ne pružamo zdrave obroke ni svojoj deci. To se može rešiti planiranjem.
Naravno, dobro bi bilo planirati zdrave obroke za celu porodicu, ali ako vam je to preteško, bilo bi poželjno uraditi to makar kad su deca u pitanju, da se bar ona hrane što je moguće bolje.
Kako to učiniti? Dešava se da obaveze nepredviđeno iskrsnu, i tu ne možete ništa, tad je glavno da deca makar ne budu gladna. Međutim, često se desi da unapred znate da ćete određenog dana imati mnogo obaveza, a blizu je pameti da ćete tada biti jako umorni kad stignete kući i da ćete uzeti prvo što vidite u frižideru, a sličan će postupak biti i prema detetu.
Ne kažemo da je obavezno da dete svakog dana jede kuvano. Nije. Ali bi dobro bilo da redovno jede voće i povrće, svakako bolje nego industrijski napravljen slatki krem u kome, osim prevelike količine ugljenih hidrata i ko zna kakvih hemijskih sredstava, ničeg nema.
Kako dete ne bi živelo na grickalicama i industrijskim slatkišima, dobro je unapred pripremiti hranu. Nekad možete unapred da skuvate pa da samo podgrejete, ili da unapred pripremite nešto što se može podgrejati u mikrotalasnoj, ako je imate. A nekad će biti dovoljno i da u kući imate sveže voće i povrće, povrće koje možete detetu dati sveže, u obliku salate.
Takvo planiranje i priprema ne bi trebalo da oduzmu previše vremena i energije. Još je i bolje ako ga primenite na čitavu porodicu, ali ako to ne možete, nije loše da tako planirate makar obroke svog deteta, dok ne poraste dovoljno da ih priprema samo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.