Pletenje opet u modi

Možda je uzrok hladnije vreme. Ili je u pitanju ono divno osećanje da ste stvorili nešto „sa svojih deset prstiju“. Šta god da je razlog, pletenje očigledno doživljava svoj preporod!

U Americi se za 30% povećao broj članica klubova u kojima se okupljaju žene koje dele strast prema ovom korisnom i kreativnom hobiju. Ako vas na pletenje jedino asociraju vaše bake koje su dane provodile u onoj fotelji dok dovrše „samo još jedne čarapice za bebu“, recite to novoj mladoj i modernoj generaciji koja sve više voli ovu interesantnu „disciplinu“. Čak su se i Džulija Roberts i Kameron Dijaz pridružile klubovima za pletenje! Žene starosti od 20 do 35 godina predstavljaju glavni deo tržišta, a čak se povećao i broj muškaraca koji pletu.

„Za mnoge, pletenje je terapeutsko iskustvo slično džogiranju, jogi ili baštovanstvu,“ kaže Nikolas, koji za ovaj hobi kaže da je sjajan jer „nema kompjuterskih monitora, električnih kablova, nema lampica i buke.“

Džejn Lamp priča: „Pletenje je jeftinije od terapeuta, a rezultate svog truda možete i da obučete.“ Ova žena je direktor američkog centra za edukaciju o pletenju i nikada ne napušta kuću bez svojih igli za pletenje i klupka. „Možete da ih nosite svuda, u svako vreme, bez gubljenja mesta na kome ste stali. To je relaksirajući, spokojan, skoro meditativni hobi, i navika koja se teško napušta.“

Pletenje je označeno „low-stress“ etiketom, ali ima i „high-tech“ komponentu. Moguće je kupiti najraznovrsniju vunicu preko mreže ili posetiti neku od chat soba gde možete razmenjivati iskustva sa ljudima iz celog sveta.

Ova pojava je negde čak uzela toliko maha da studenti pletu na časovima, jer mnogi od njih veruju da su na taj način bolje koncentrisani na ono što predavač govori!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.