Podočnjaci

Ne usuđujete se da se pogledate u ogledalo; strahujete od vampira koga ćete tamo videti. Ne, nije baš vampir, ali koliki su vam podočnjaci, čini vam se da niste ni mnogo daleko od toga. Pokušale ste sa raznim kremama protiv podočnjaka; neke od njih zaista lepo funkcionišu, ali samo dok ih koristite, a nisu baš jeftine. Povremeno maštate o plastičnoj hirurgiji, ali niste sigurne kakvi bi bili rezultati – i, naravno, finansijski to ne možete sebi da priuštite. Polako tonete u depresiju, verujući da ste osuđene da ostatak života provedete sve više i više ličeći na vampira sa lošom šminkom. Glavu gore! Nije sve tako crno. Uz neke izmene u načinu života, možete izgubiti podočnjake, ili ih bar ublažiti.

Za početak, pogledajte svoje roditelje, kao i bližu i dalju rodbinu. Ako i oni imaju podočnjake, znači da je to kod vas nasledno – što nije propast sveta, ali tada morate preduzeti dodatne mere opreza. Zatim, podsetite se kako živite. Da li spavate dovoljno? Kako se hranite, unosite li dovoljno svežeg voća i povrća, unosite li dovoljno tečnosti? Da li pijete i pušite? Sve ovo i te kako utiče na to da li ćete imati podočnjake ili ne.

Da biste makar ublažile podočnjake, najvažnije je da spavate dovoljno, bar sedam sati dnevno. Ako vas obaveze spreče u tome, potrudite se da manjak sna nadoknadite sledećeg dana. Hronična neispavanost je glavni uzrok nastanka podočnjaka.

Iscrpljenost, ma kakvo bilo njeno poreklo, može dovesti do pojave podočnjaka. Previše posla, previše vežbanja, čak i previše seksa – sve to iznuruje organizam. Dakle, ne preterujte ni u čemu!

Kažu da lepota dolazi iznutra, i to je tačno. Pravilno se hranite. Uzimajte što više svežeg voća i povrća, puno tečnosti, i smanjite unos soli, jer soli zadržavaju tečnost u organizmu. Ukoliko je ikako moguće, batalite alkohol i cigarete – i oni su krivci za vaš vampirski izgled.

Ako ništa od ovoga ne pomogne, obavezno posetite lekara. Podočnjaci mogu biti znak poremećaja u radu žlezda, a sa tim se nije šaliti.

Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.