U trendu

Podržati one koji traže pomoć, a odbijaju predloge

Mnogi imaju u svom životu neku takvu osobu: poveri vam se jer ima neku veliku muku, ni sama ne može da odluči šta će, a svaki vaš predlog odbije, ne može zbog ovoga, ne može zbog onoga… I tako u beskraj, dok se vi sve više osećate "isceđeno", jer ni same ne znate šta ta osoba zapravo hoće. Jedno od mogućih rešenja jeste da joj pružite bezrezervnu podršku.
Na šta mislimo? Recimo, ona vam kaže da je razmišljala o tome da nastavi sa školovanjem i doktorira. Super, drago vam je zbog nje, treba da radi na sebi. Ali, nekako bi to još i uskladila s poslom, ali bi imala znatno manje vremena za kućne poslove, za brigu o deci (deca više nisu mala i delimično mogu da se brinu o sebi), kako će ovo, kako će ono… Vi joj predložite da kućne obaveze raspodeli malo i na decu i supruga – ne može, neće hteti. Da nađe pomoć sa strane – ma, ko bi hteo da pomogne? Suprug malo više da brine o deci – ma, nema šanse. Da li je s decom i suprugom uopšte pričala o tome? Ma, nije, zna već kako bi sve išlo. A da proba? Ne, neće ići. I tako za bukvalno svaki vaš predlog. I malo-malo pa joj iskrsne neka takva dilema, i ne prestaje da vam se žali na to, a nijedan vaš predlog ne prihvata, deluje vam kao da čak i ne zastane da razmisli, odmah odbija. E, tu može da pomogne da je ohrabrite da se potrudi oko toga što želi.
Kažite joj da je njena situacija baš teška, ali ona je jedna sjajna žena, veoma sposobna, divite joj se i ne sumnjate da će uspeti da se izbori s tim. Moguće je da će se pobuniti, da će ponovo početi da vam izlaže teškoće; drugim rečima joj saopštite da to jeste zaista teška situacija, ali da vi verujete u nju i njene sposobnosti. I nastavite s tim.
Pre ili kasnije, ona će shvatiti da je vi jednostavno nećete pustiti da vam kuka, da nećete zajedno s njom uzdisati nad teškoćama. Moguće je da će je to navesti da zaista pokuša ono što želi – i da otkrije da su sve te prepreke koje je navela zapravo savladive, a da neke i ne iskrsnu, kao i da će je bar neki njoj dragi ljudi podržati. A moguće je i da neće ništa pokušati, već će samo naći nekog drugog kome će da jadikuje – tada će vam možda biti žao što je odustala, ali bar više nećete morati da slušate beskrajne i besciljne jadikovke.
Da ne bude zabune, naravno da je nekad dobro saslušati dragu osobu kojoj je potrebno da se nekom izjada, da neko čuje njenu muku. Međutim, ima onih koji maltene ništa drugo i ne rade, stalno vide neke prepreke i ne prestaju da kukaju na njih, a vi ipak ne želite da se osećate kao šalter za žalbe – tada bi pomenuti metod mogao da pomogne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.