Podstaći svoju kreativnost (1)

Kreativnost vam može pomoći u mnogim aspektima života – uz kreativnost se problemi lakše rešavaju, a često ih i manje ozbiljno shvatate (ako vam, čim se problem ili nagoveštaj problema jave, padne na pamet nekoliko mogućih rešenja, manje ćete brinuti), što znatno smanjuje stres. A kreativnost se može razviti.
Ako ste na ideju o razvijanju kreativnosti pomislili: „Kad još i to da stignem?“, vrlo ste blizu suštine problema – današnja pretrpanost obavezama i hronična iscrpljenost često nas svedu na puko preživljavanje (u mentalnom smislu; čak se može desiti da imate dovoljno novca, ali ste mentalno suviše iznurene za uživanje i stvaranje). Zato ćemo vam predložiti različite postupke za razvijanje kreativnosti, od kojih mnogi oduzimaju sasvim malo vremena i energije. Ne morate ih primeniti sve kako biste s vremenom razvile svoju kreativnost, dovoljno je da redovno primenjujete makar jedan od predloženih postupaka.
1. Vodite dnevnik. U njega ćete zapisivati interesantne ideje koje vam padnu na pamet, neka svoja razmišljanja, šta vam je palo na pamet dok ste čekale autobus… Tu mogu biti i stihovi, crteži, možete zalepiti interesantan članak iz novina… Bilo šta što vam se učini zanimljivim. Mada je bitno da to radite redovno, količina napisanog/nacrtanog/štagod ne mora biti velika. Zavisno od vremena i inspiracije, nekih dana ćete samo „žvrljnuti“ nešto, ili zapisati: „Umorna kao pas“, nekada će se dešavati da ispišete čitave strane, ili će količina unetog biti bilo šta između toga. Glavno je da proces teče, da se ne zaustavljate. S vremenom ćete primetiti da imate sve više i više različitih ideja i da vam vaš sopstveni unutrašnji svet deluje sve bogatije.
2. Odvojite poseban kutak za kreativnost. Ovo ne znači da treba da odvojite poseban prostor u kome ćete nešto konkretno stvarati (priče, pesme, slike, figurice, nakit…), mada i to može ako imate želju i potrebu za tim. Pod kutkom za kreativnost mislimo na mesto na kome ćete držati ono što vas inspiriše na radost i stvaranje – to može biti posebno lep požuteli list, neki lep kamičak, može biti predmet koji simboliše neki vaš uspeh, fotografije vama dragih ljudi koji vas podržavaju i inspirišu… To će s vremenom postati kutak koji vas motiviše na vama zanimljive aktivnosti, kao i mesto koje vas, podsećanjem na uspeh, hrabri kad posustanete.
3. Prisećanje. To može da bude samo jedan minut tokom koga ćete se diviti nekome ili nečemu što vas je tog dana očaralo, a može biti i ceo dan (onda kad za to imate vremena) posvećen razmišljanju i kreativnosti, ili bilo šta između. Ukoliko to budete radili svakodnevno, s vremenom ćete postati svesne šta je to što vas inspiriše, a šta vas blokira, i instinktivno ćete tražiti ovo prvo, a izbegavati ovo drugo. Bez posebnog napora, postaćete sposobne da nađete sebi dodatne izvore energije, kao i da izbegnete ono što vam energiju nepotrebno izvlači.
Sutra pročitajte još predloga kako da podstaknete svoju kreativnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.