Podstaći svoju kreativnost (2)

Kreativnost i kreiranje nečega mogu vam pružiti veliku radost, da i ne pominjemo da se uz veću sposobnost stvaranja lakše izlazi na kraj s mnogobrojnim problemima s kojima se svako od nas suočava. Zbog toga vam predlažemo različite metode koje vam mogu pomoći da kod sebe razvijete kreativnost.
4. Pobegnite. Povremeno se sklonite od obaveza i uživajte u nečemu kreativnom. To može biti šetnja kroz galeriju ili radnju s lepim sitnicama, može biti razgledanje izloga, šetnja kroz šumu… Bilo bi dobro da ovo „bekstvo“ potraje bar jedan sat. Ako ne možete da pobegnete sami, nije problem – povedite i decu i/ili partnera sa sobom.
5. Povremeno uradite nešto šašavo, nešto neobično, što nimalo ne liči na vas. To ne mora niti treba da bude ništa drastično, ništa što bi ugrozilo vašu ili tuđu bezbednost, već samo nešto neobično. I tome ne mora niko da prisustvuje. Recimo, ispod pantalona i čizama nosite vesele šarene čarape (ako inače nosite samo obične). Ili pokušajte da kućnom mezimcu „objasnite“ Pitagorinu teoremu. Ili isprobajte neki neobičan recept (ako se inače držite samo onog što već odlično znate) – ako jelo ispadne loše, niko vas neće terati da ga pojedete, a može da ispadne i nešto iznenađujuće dobro. Idealno bi bilo da bar ponešto neobično uradite svakog dana (tretirajte to kao svoje „vreme za igru“), ali u nedostatku vremena, može i jednom nedeljno.
6. Posmatrajte svet oko sebe očima deteta. Deci je sve što vide novo, sve im je otkrivanje sveta. Pokušajte i vi tako da povremeno gledate na svet, recimo, možete samo da sednete na pod i da sobu u kojoj ste pogledate iz novog ugla (ili, kao u filmu „Društvo mrtvih pesnika“, da se popnete na sto i da sobu pogledate iz tog ugla). Ili jednostavno dajte sebi dozvolu da se smejete i nakratko zabavite, makar vas i čekalo brdo obaveza.
7. Kompletirajte jedno kreativno delo (roman, zbirku pesama ili priča, sliku, skulpturu, kolekciju nakita koji same pravite…). To ne mora da bude ništa što ćete prodati ili što bi prošlo sud stručne kritike, važno je da vama pruža zadovoljstvo da to stvarate. Odvojite svakog dana bar malo vremena da radite na tom delu i dovršite ga – osetićete ogromno zadovoljstvo pred završenim delom, a to što svakog dana makar malčice radite na njemu i te kako će vam podstaći ukupnu kreativnost u životu.
Da ponovimo ono što smo ranije rekli: uopšte nije neophodno, niti biste stigle da uradite sve navedeno. Odaberite ono što vam najviše odgovara i što vam se najviše dopada (ako imate neku ideju koju nismo ovde naveli, može i to) – i uživajte u tome! S vremenom, taj mali čin će vam u velikoj meri ulepšati život i uneti novu radost u njega, a radosti barem nikad nije previše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.