Pogrešni lekovi

O ženskoj seksualnosti neprestano se vode razne polemike, a trenutno je aktuelna debata o tzv. ženskoj vijagri. Analogno „muškoj“ piluli, u pitanju je preparat koji, navodno, sprečava ili leči žensku disfunkciju prilikom seksualnog čina.

Problem koji je na Zapadu poznat kao „ženska seksualna disfunkcija“ (female sexual dysfunction) u medicini i nije baš najbolje definisan. Različiti stručnjaci različito definišu šta „nije funkcionalno“, dok se lista mogućih uzroka kreće od čisto fizioloških do onih psihološke prirode.

Celokupna problematika dospela je u fokus javnosti tokom 1992, kada je Svetska zdravstvena organizacija prvi put imenovala to stanje: iste godine Univerzitet u Čikagu iznosi podatke istraživanja prema kojem čak 43% žena preko 18 godina pati od tog stanja! Ti rezultati često se pominju, ali ih mnogi naučnici smatraju nepouzdanim ili netačnim.

Kao i sve što je vezano za žene i što se ujedno može unovčiti – to stanje je (zlo)upotrebljeno u industriji lekova. Ženske vijagre i slične pilule samo su simptom takvog stava javnosti: jedna od retkih kritika pojavila se u najnovijem broju časopisa „British Medical Journal“, gde se kaže kako je „izmišljena bolest“ koja se koristi radi profilisanja nove linije lekova i profita kompanija.

Jedno je, svakako, jasno: pilule poput vijagre služe da pruže obećanje o „potpunoj, bujnoj seksualnosti“ u skladu sa katastrofalnom medijskom slikom žene kao objekta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.