„Pokrij se. Pokaži malo kože. Budi dama“: Neverovatno moćni video o ženama

„Kažu: ‘Budi dama'“ naziv je kampanje koju je pokrenuo časopis Girl. Girls. Girls. i koja je u kratkom roku postala hit na društvenim mrežama.

https://youtu.be/WvRFsA8rVhQ

Poznata američka glumica Sintija Nikson naratorka je ove akcije koja ima za cilj jačanje poštovanja prema ženama i skretanje pažnje na poruke koje devojčicama usađuju od detinjstva.

Eksplicitni video sadrži niz poruka koje svaka žena stalno sluša poput: „Suknja ti je prekratka. Suknja ti je preduga. Pantalone su ti preuske. Ne pokazuj previše kože. Ne pokazuj bedra. Ne pokazuj grudi. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Muškarci se ne mogu kontrolisati. Muškarci imaju potrebe. Budi seksi. Nemoj biti toliko provokativna. Tražila si to. Nosi crno. Obuj štikle. Imaš previše odeće. Imaš premalo odeće…“

„Nemoj nikome da kažeš ‘da’. Nemoj nikome reći ‘ne’. Samo budi žena“, izgovara Nikson na kraju, a osim nje, u kampanji učestvuju i glumica Rejčel MekAdams i manekenka Sogia Hadžipanteli poznata po bujnim obrvama, dok se u videu pojavljuju i Donald Tramp i papa Franjo.

Ovaj moćni trominutni video je nešto što jednostavno moraju da pogledaju i žene i muškarci i što svima treba da bude podsetnik da žene stalno primaju kritike bez obzira na to kako se ponašaju i ne ponašaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.